Commercial Space Turned into a Loft Style Home in Terrassa, Spain

Sunken Sofa, Brick Wall, Loft Style Home in Terrassa, Spain

The Bajo comercial convertido en loft was completed in 2014 by the Barcelona based studio Egue y Seta. This project included the renovation of a former commercial space, now a stylish loft style home.

The Bajo comercial convertido en loft is located in Terrassa, Spain.

Living Room, Sunken Sofa, Open Plan, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Living, Dining & Kitchen Space, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Entrance Hall, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Indoor Garden, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Living, Dining, Kitchen, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Open Plan Kitchen, Dining & Living Space, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Wood Dining Table, Pendant Lighting, Living Room, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Open Plan, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Plants, Sofa, Dining, Kitchen, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Dining, Living Space, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Pendant Lighting, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Breakfast Bar, Island, Stainless Steel Units, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Dining Table, Kitchen, Pendant Lighting, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Sink, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Chalkboard, Kitchen, Shelving, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Dining Space, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen Island, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Kitchen, Brick Wall, Island, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Dining Table, Pendant Lighting, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Pendant Lights, Open Plan Living Space, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bedroom, Sofa, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bedroom, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bedroom, Art, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bedroom, Bathroom, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Dressing Room, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Shelves, Dressing Room, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Glass Shower, Double Sinks, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Glass Shower, Sinks, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Glass Open Bathroom, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bathroom, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Shower, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Modern Sink, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Shower, Sink, Loft Style Home in Terrassa, Spain

Bajo comercial convertido en loft in Terrassa, Spain, description by Egue y Seta:

“This house with a “lofty” soul and “Green” heart redefine what transparency and spatial openness means to designers and homeowners.

To step in this former commercial space turned into a loft, we need to open a wide and generous solid “Iroco” wood set of double doors with iron fittings custom made at the owner´s iron foundry. And as soon as we set foot over the natural oak parquet, we are welcomed by a huge “fish tank” without fish, were leaves and green blossoms float in amidst almost liquid light. We are not talking about the typical bamboo reeds, nor about the very solemn Zen like interior garden, but about an arrangement of local trees of varying heights over a bed of pine bark splashed over by a cascade of light beaming from a false skylight. Surrounding this spectacular garden: The whole house.

To the left, caved in the building foundations, we find the living room, surrounded by oversized steps over which an “U” shaped arrangement of cement colour velvet cushions work as a sofa. Over it, an eclectic but subtle mix of designer, handmade, and vintage cushions. From the living room area one can look directly into the interior garden, but also out, through the large window panes; and facing in the opposite direction, the dining area and the kitchen just a few centimetres away but at a higher level.

In the dining area, the superb Bedrock Plank A wooden table by the Italian brand Riba 1920, surrounded by the timeless Eames chairs in a concrete tone. The whole arrangement lit by two bundles of oversized clear balloon light bulbs that hang from a deep grey industrial ceiling with metallic beams. To the right a “one of a kind” motorcycle restored by the family craftsmen.

Behind the dining areas you´ll find a seemingly technical and industrial kitchen that offers a clean and sophisticated look due to the large and shiny vertical planes of stainless steel that sheet all cabinet doors and side panels. But at the same time, the combination with natural wood horizontal worktops, give the space a cosy warmth while making it practical when it comes to prepare the wholesome dishes and fancy cocktails the whole area seems to be asking for.

All this metallic sparkle and stainless steel sheeting enclose the latest generation appliances: a double side by side refrigerator with a wine cellar (Liehber), a panelled grain coffee maker, a smart induction cook top with teppanyaki hot plate, a carbon filter extraction hood, and a laundry and ironing station with means of drainage and ventilation integrated within a cabinet (all AEG). Behind a sliding crystal door a transparent storage pantry exhibits all types of local delicacies, fresh cooking species and wines, all lit up by rail directional projectors cutting themselves out from a dark chalkboard background.

Hanging over the isle that works as a storage space and preparation surface at the same time, a pair of vintage “Lindse” iron lamps by Francisco Segarra, and surrounding the piece, five metallic “Bofinger” stools of the same brand turn the area into a bar and the perfect place for brunch.

Going around the living room, this time through the left corridor, we step over a concrete runway over which a set of powerful light projectors have been built into the floor in order to gently grace from beneath a naked craft brick wall. Towards the end of this corridor a large solid oak swinging door, without handle or lock, seems to promise to be always open to welcome you to the more private areas of the house.

In the master’s bedroom, the bed and headboard stand out for their unique, honest and apparently simple design. Nevertheless, the custom made piece fabricated with natural oak and metallic sewer grates, is at the same time bed frame, night stand, lit headboard, dividing partition and shoe rack on its back side. Behind it, a walk in closet of pure geometry made of anthracite grey laminate reflects itself on a backstage like full size mirror, while offering a soft and comfortable dark carpet flooring and just enough storage and seating space for a couple who likes to dress for the occasion and to collect sport shoes. To the right hand side of the bed, and leaning against the wall a two seater chesterfield couch upholstered in tobacco leather by Francisco Segarra is crowned by a couple of stuffed fabric reindeer heads (Luzio) which are true decorative trophies. Wrapped in the raw wool blankets that dress the bed one could watch a movie projected on a roll away screen that stores itself away within the wooden pendant ceiling, so the main interior garden is always visible through the master´s bathroom´s transparent enclosure.

Here intimacy is redefined and it is subject to either loneliness or the closing of the wooden Venetian blinds. In exchange, the room offers a joyful sight directly into the garden, natural light and a marvellous sense of spatial openness. The elongated rectangular shape that defines the bathroom it is laid out symmetrically so to offer two toilet seats and two independent vanity tops separated by an enormous common shower tray over which an oversized ceiling mounted shower sprinkler promises to pour down like rain.

At the back end of the tray, a framed concrete bench hosts a set of designer stainless steel shower taps while running past the glass partitions at each side of the shower to turn itself in to a vanity top. Over this portion, bowl shaped porcelain sinks (Roca), slim sophisticated taps and a set of mirrors hanging from the ceiling virtually floating against the green background.

The suspended toilet seats and its recessed push buttons were built in walls covered with white rectangular bevelled tiles, in the style of those in old metro stations so to convey some urban feeling to the space.”

Photos By: Vicugo Foto, Mauricio Fuertes

Like
Share

You Might Also Like

Houghton Residence, Johannesburg, South Africa
Houghton Residence, Johannesburg, South Africa
Maison Roduit in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Maison Roduit in Chamoson, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Contemporary Loft Apartment in Stockholm, Sweeden
Contemporary Loft Apartment in Stockholm, Sweeden
Concrete Home in Sant Pol de Mar, Spain
Concrete Home in Sant Pol de Mar, Spain
Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas
Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas
Hidden Valley House, Utah by Marmol Radziner
Hidden Valley House, Utah by Marmol Radziner

Post a Comment