Hillside Home with Spectacular views in Wellington, New Zealand

Living Room, Views, Hillside Home in Wellington, New Zealand

The Hataitai Home was completed in 2011 by the Wellington based studio John Mills Architects. This 2,630 contemporary home enjoys fabulous views over Evans Bay, Shelly Bay, and the Tararua mountain ranges to the north.

The Hataitai Home is located on the eastern flank of Mt Victoria, Wellington, New Zealand.

Front Facade, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Garage, Balcony, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Balcony, Sea Views, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Living Space, Glass Walls, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Kitchen Island, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Stairs, Kitchen, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Kitchen Island, Living Room, Hillside Home in Wellington, New Zealand

First Floor Plan, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Second Floor Plan, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Third Floor Plan, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Fourth Floor Plan, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Site Plan, Hillside Home in Wellington, New Zealand

Hataitai Home in Wellington, New Zealand, details by John Mills Architects:

“This is a true Wellington home. Spectacular views, but facing the morning sun, with a slope to challenge any engineer. Situated on the eastern flank of Mt Victoria, near the city, with magnificent views over Evans Bay, Shelly Bay, and the Tararua mountain ranges to the north.

The wish was to subtly unfold the interiors, as one climbs up, and ultimately deliver the big outlook and outdoor flow to the living rooms. The owners wanted a complex series of private spaces, contrasting with clean yet expressive form and honest finishes.

A strong desire to have a comfortable home has been realised, with the ambient temperature stable at 20 -21 degrees (60 – 70 °F) year round with little thermal input due to insulation and passive solar design.

Given the cacophony of building styles in the surrounding area, we attempted to merge with the hillside, and let the vertical geometry provide the Architectural melody. The result is a dynamic indigenous home that embraces family living while creating unique Wellington spaces with playful and practical materials and enduring living comfort.”

Photos By: Paul McCredie

Like
Share

You Might Also Like

Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York
Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Curvy Villa on the Outskirts of Stuttgart
Curvy Villa on the Outskirts of Stuttgart
Stunning Glass House in Sweden
Stunning Glass House in Sweden
Mountain Home with Incredible Views in Ecuador
Mountain Home with Incredible Views in Ecuador
Sophisticated Family Home in São Paulo, Brazil
Sophisticated Family Home in São Paulo, Brazil

Post a Comment