Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Cliffs, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

The Fidar Beach House was completed by the Metn based studio Raëd Abillama Architects. This wonderful summer beach house has been designed for a large family. A connected, yet separate guest house offers space for three.

The house is set on the rugged shoreline in Jbeil, a district to the northeast of the Lebanon‘s capital Beirut.

Side View, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Infinity Pool, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Modern Pool, Sea Views, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Ocean Views, Pool, Terrace, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Entrance, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Garden, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Architecture, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Evening, Pool Lighing, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Living Space, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Large Windows, Sea Views, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Glass Walls, Living Space, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Wall Art, Dark Sofa, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Concrete Walls, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Concrete Stairs & Walls, Art, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Stairs Detail, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Balcony, Patio Doors, Bedroom, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Shower, Bathroom, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Ground Floor Plan, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

First Floor Plan, Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon

Fidar Beach House in Jbeil, Lebanon, details by Raëd Abillama Architects:

“This summer beach house for a family of five and three guests is situated in Jbeil, along the northern coast of Lebanon. Despite its rugged nature, the site is restricted by a mandatory 10m shoreline setback. This limits the project’s placement to a relatively flat area between a secondary private road and the sea.

The project aims at preserving the natural qualities of the site by seamlessly integrating itself to the existing landscape. The overall design strategy had major implications on the programmatic and tectonic concept of the beach house.

Public spaces are placed at site entry level and private spaces are positioned at the lower levels. The top level is constructed as a platform raised on short columns, with the intention of minimal alteration of the natural rocky landscape, while enhancing the view of the shoreline. The edge of the deck is lowered, along with the strip adjacent to it in order to remove any obstructions in front of the view. Elevating and lowering of the terraces creates a sequence of seating conditions that further animates the outdoor deck.

The stairwell and entrance hall are grouped with lighting and ventilation shafts to create a threshold between levels of public spaces. The outdoor pergola and shower cabin further extend this demarcation line. The platform rests on the bedrooms which are placed as close as possible to the shore.

This personalized relationship is further explored through tailored openings catering to different programmatic requirements, as well as highlighting specific events in the surrounding environment. By their plug-in qualities the guest quarters enjoy the independence of a guest-house while connecting to the main house.”

Photos By: Géraldine Bruneel

Like
Share

You Might Also Like

Creative Modular Storage by Alberto Villarreal
Creative Modular Storage by Alberto Villarreal
Contemporary Home on the Isle of Skye, Scotland
Contemporary Home on the Isle of Skye, Scotland
Sunset Vale House, Singapore by WOW Architects
Sunset Vale House, Singapore by WOW Architects
Casa Albanese, Island of Pantelleria, Sicily by ASA Studio Albanese
Casa Albanese, Island of Pantelleria, Sicily by ASA Studio Albanese
Compact Contemporary Family Home in Madison, Wisconsin
Compact Contemporary Family Home in Madison, Wisconsin
Crabill Modern, North Carolina by Tonic Design
Crabill Modern, North Carolina by Tonic Design

Post a Comment