Modern Home with Upside-Down Layout: 4 Views in Hampshire, England

Balcony, Terrace, Glass Balustrading, Modern Home in Hampshire, England

The 4 Views House was completed in 2013 by the Winchester based Architects AR Design Studio. The clients wanted a new house designed and built, they gave AR Design Studio a ‘free hand’ with its design, around a wish for a garden within.

The house has a flipped layout with the bedrooms on the ground floor and the social areas on the first floor, allowing the owners to enjoy the stunning views over the city of Winchester and its beautiful surrounding countryside.

The 4 Views House is located near Winchester, Hampshire, England.

Front Façade, Entrance, Stairs, Modern Home in Hampshire, England

Driveway, Stairs, Entrance, Modern Home in Hampshire, England

Terrace, Wood Cladding, Modern Home in Hampshire, England

Wood Cladding, Architectural Detail, Modern Home in Hampshire, England

Rear Façade, Modern Home in Hampshire, England

Glass Sliding Doors, Balcony, Living Space, Modern Home in Hampshire, England

Pendant Lighting, Grey Kitchen Island, Modern Home in Hampshire, England

White & Grey Kitchen, Island, Pendant Lighting, Modern Home in Hampshire, England

Internal Second Floor Courtyard, View from the Kitchen, Modern Home in Hampshire, England

Modern Kitchen, Island, Pendant Lights, Modern Home in Hampshire, England

Kitchen, Courtyard & Dining Room Views, Modern Home in Hampshire, England

Dining Table, Patio Doors, Gold Pendant Lights, Modern Home in Hampshire, England

Dining Space, Pendant Lighting, Modern Home in Hampshire, England

Glass Balustrading, Courtyard, Lighting, Modern Home in Hampshire, England

Central Courtyard, Modern Home in Hampshire, England

Gold Wall, Bathroom, Bath, Sink, Mirror, Modern Home in Hampshire, England

4 Views House in Hampshire, England, description by AR Design Studio:

“Situated in a prominent location overlooking the city of Winchester and its beautiful surrounding countryside stands Four Views. This striking upside-down build contrasts with its conventional neighbours, displaying a flat overhanging roof, dark grey brick, cedar cladding and grey aluminium framed windows.

In 2011, we were approached by a couple wishing to build a new house. They wanted a life experience to immerse themselves in, having recently lost a daughter; a project that would give them a positive focus and a fresh start for them and their family.

Taking responsibility for their brief very seriously, research into building a house that could help them move forward, heal and bring them happiness began. Through extensive research we found a wealth of information on the connection between good architecture and its positive effects on restoring health. We were given a ‘free hand’ with its design, around a wish for a garden within.

The conceptual drive behind his house was the principle of the 3 N’s: Nature, Natural light and Natural air. The form of the replacement house is defined by four interlocking boxes, the negative space at their centre forms a ‘Zen’ garden, with a single olive tree at its heart. This simple layout became the foundation on which the principles of the 3N’s could be built, allowing them to be incorporated into all aspects of the design.

A connection to nature has long been believed as good for one’s body and soul. This house connects with nature through three stunning, far reaching views of the South Downs. The long views inspiring the couple to look forward to the future, the courtyard giving space for inward private and reflective times. Subsequently, the house has become known as 4 Views.

The extensive glazing to walls, roof lights and open central garden allow natural light to flood the upper floor, giving a generous feeling of space. The skylights create an enchanting backdrop to the interior, the spaces constantly alive with light and shadow from passing clouds, providing a stimulating continual connection to the elements. Large sliding panels of glass to the primary elevation and courtyard ensure natural ventilation and also a free flow of natural fresh air.

The bedrooms and snug are intentionally darker, giving a cosier retreat downstairs. Views from here frame the garden, contrasting the extended views from the first floor and in turn emphasizing the ground floor as a private retreat for the family.

The courtyard, large balcony and huge covered patio are all designed to offer healthy outdoor living options regardless of weather.

The materials and fittings are simple and natural to evoke and promote a sense of calm. The cedar cladding cocoons the house internally and externally, and the delicate scent from this creates a beautiful tranquil place to live in.”

Photos By: Martin Gardner

Like
Share

You Might Also Like

Modern Mountain Home in Truckee, California
Modern Mountain Home in Truckee, California
Stylish Shop House Renovation in Singapore
Stylish Shop House Renovation in Singapore
Cantilevered House in Utriai, Lithuania by G.Natkevicius & Partners
Cantilevered House in Utriai, Lithuania by G.Natkevicius & Partners
Casa Incantata B&B, Revò, Italy
Casa Incantata B&B, Revò, Italy
Captivating Modern Home in Monasterios, Spain
Captivating Modern Home in Monasterios, Spain
Oceanfront Home on Long Island, New York
Oceanfront Home on Long Island, New York

Post a Comment