Renovation and Addition in Dorval, Canada

Renovation and Addition in Dorval, Canada

The Chemin Bord du Lac was completed by the Montreal based studio Henri Cleinge. This project included the renovation of a 200-year-old home and a significant modern addition. The clients required space to accommodate four generations of their family, including the great grand farther, the grandparents and the children in the old house, and the parents in the new addition.

The Chemin Bord du Lac is located in Dorval, Quebec, Canada.

Contemporary Extension, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Pool, Terrace, Renovation and Addition in Dorval, Canada

River Views, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Wooden Coffee Table, Sofas, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Black Leather Sofas, Living Room, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Kitchen Island, Breakfast Table, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Modern Stairs, Glass Walls, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Bedroom, River Views, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Bathroom Sink, Large Mirror, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Dining Room, Beams, Stone Walls, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Rustic Modern Kitchen, Stone Walls, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Sloping Ceiling, Hallway, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Ground Floor Plan, Renovation and Addition in Dorval, Canada

First Floor Plan, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Second Floor Plan, Renovation and Addition in Dorval, Canada

Chemin Bord du Lac in Dorval, Canada, details by Henri Cleinge:

Approached to renovate a 200 year old Quebec stone house and to design a significant addition, we were challenged to define a clear conceptual approach which would reconcile a contemporary architectural language to the ancestral home. The original structure once belonged to the Hudson Bay Company and had the main entrance facing the river, where the old road was situated. Over time, a new road was built on the back side of the house, which now became the front.

The program required sheltering four generations: the great grandfather, the grandparents and the children in the old house, and the parents in the addition.

This led to the idea of drawing a parallel between the multi-generational component of the program and the fact that a contemporary project would be built alongside a historical house. In this manner, the design expresses the passage of time. The strategy defined itself as a contemporary project contrasting the existing stone house, yet having an obvious relationship to the ancestral home. This idea extended to the way the spaces are defined, as two double height living rooms are at opposite ends, one in each volume, linked by a path highlighted by a bridge linking the old house to the new volume.

Photos By: Marc Cramer

Like
Share

You Might Also Like

Tuunich Kanab in San Bruno, Mexico by Seijo Peon Arquitectos
Tuunich Kanab in San Bruno, Mexico by Seijo Peon Arquitectos
Sophisticated Contemporary Home in Nova Lima, Brazil
Sophisticated Contemporary Home in Nova Lima, Brazil
Family Home in Algarrobo, Chile
Family Home in Algarrobo, Chile
Modern Home with Upside-Down Layout: 4 Views in Hampshire, England
Modern Home with Upside-Down Layout: 4 Views in Hampshire, England
Private Residence In La Gorce by Touzet Studio
Private Residence In La Gorce by Touzet Studio
Modern Apartment in Buenos Aires, Argentina by vEstudio Arquitectura
Modern Apartment in Buenos Aires, Argentina by vEstudio Arquitectura

Post a Comment