Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

The Harrison Street Residence was completed in 2011 by Bainbridge Island based studio Scott Allen Architecture. This 5,589 square foot contemporary home is located in Issaquah, a city in King County, Washington, USA.

Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Fire Pit, Outdoor Living, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Terrace, Outdoor Living, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Entrance, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

View, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Living Space, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Living & Dining Space, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Kitchen, Dining & Living Space, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Dining, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Kitchen, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Living Space, Contemporary Fireplace, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Staircase, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Bedroom, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Bathroom, Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture

Harrison Street Residence by Scott Allen Architecture:

“Located in Issaquah Highlands’ prestigious Harrison Street neighbourhood, this two-level home features sophisticated contemporary design that naturally accommodates a casual Pacific Northwest lifestyle. The hillside setting offered the opportunity to place the main living spaces as well as the Master suite on the upper level, taking full advantage of the expansive views.

The house plans thoughtfully set the entry well back from the street, behind a garden and pond, to create a private, welcoming transition into the home. A large vaulted space, which houses the living, dining and kitchen areas, forms the heart of this home. The space is warmed by the use of hardwood floors and naturally-finished wood beams throughout. Natural light illuminates the space through the use of continuous clerestory windows along the north and south sides.  Many of these openings are motor-operable to easily access the cross-ventilation the site naturally provides.

A dramatic wood and steel open-tread staircase connects the upper and lower levels.  The lower level features a multi-functional space that can be used for a wide variety of family activities and opens to both a view-side deck and a south-facing entertainment area.  The entertainment area creates a natural place to gather with built-in seating, a fire pit and a waterfall fed from the pool above.  The lower level also houses three bedrooms, two bathrooms, and a bar and wine room.  The garage is artfully hidden from view on the lower level as is the energy-efficient geothermal heating and cooling system.

On both levels of the home the views are maximized. The inside and outside spaces flow freely from one to the other through the use of oversized windows and wall-to-wall bi-parting doors – design features that together with the energy efficient heating and cooling system and previously noted architectural design features create a timeless sustainable design.  Extensive decks on both levels are built of hardwood decking and stainless steel railings for both aesthetic appeal and durability.”

Photos By: Aaron Leitz Photography
Source: Arch Daily

Like
Share

You Might Also Like

Bake me a Cake Table Lamp by Morten & Jonas
Bake me a Cake Table Lamp by Morten & Jonas
Bondi Penthouse by MPR Design Group
Bondi Penthouse by MPR Design Group
The 24 House in Dunsborough, Australia
The 24 House in Dunsborough, Australia
Contemporary Farmhouse in Blair Atholl, Johannesburg
Contemporary Farmhouse in Blair Atholl, Johannesburg
AR House with Panoramic Mountain Views in La Calera, Colombia
AR House with Panoramic Mountain Views in La Calera, Colombia
Shore Vista Boat House, Lake Austin, Texas by Bercy Chen Studio
Shore Vista Boat House, Lake Austin, Texas by Bercy Chen Studio

Post a Comment