Cantilevered Over a Pond: Glass Pavilion in Somersby, Australia

Evening Lighting, Glass Pavilion in Somersby, Australia

The Wirra Willa Pavilion was completed by the Sydney based studio Matthew Woodward Architecture. This Miesian inspired glass pavilion is set remotely on an 80 acre estate in a lush and vibrant landscape. The aim was to create a multifunctional space that visitors could appreciate. The pavilion cantilevers over a natural spring fed dam allowing the inhabitants to enjoy the abundance of life and natural beauty of the water.

The Wirra Willa Pavilion is located in Somersby, Australia.

Glass Sliding Doors, Floor-to-Ceiling Windows, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Views from the Water, Evening, Lighting, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Dusk, Lighting, Terrace, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Wood Flooring, Large Glass Windows, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Floor-to-Ceiling Windows, Living Space, Cantilevered Glass Pavilion in Somersby, Australia

Terrace, Glass Walls, Cantilevered Glass Pavilion in Somersby, Australia

Lush Grounds, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Wooden Entrance, Doors, Garden, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Entrance, Lawn, Pond, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Pond, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Pond View, Wooden Flooring, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Pond, Living Space, Wood Flooring, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Living Space, Glass Walls, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Spa, Jacuzzi, Hot Tub, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Glass Walls, Wood Floor, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Fireplace, Glass Walls, Wood Flooring, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Wooden Wall, Flooring, Glass Walls, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Wet Bar, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Shower Room, Glass Pavilion in Somersby, Australia

Wirra Willa Pavilion in Somersby, Australia, description by Matthew Woodward Architecture:

“The Wirra Willa Pavilion is a Miesian inspired glass pavilion situated in a vibrant and fertile, rural landscape setting not dissimilar to that seen in a Claude Monet painting.

The aim was to create a multifunctional space that provided an experiential opportunity for the visitor so they could appreciate, to the full extent, the inherent beauty of the landscape. The specific site is situated remotely on a private property that totals 80 acres and was originally established as a stone and citrus fruit orchard. There are well established gardens intertwined throughout.

The pavilion cantilevers over the natural spring fed dam to connect the inhabitant to a sublime environment that is pulsing with an abundance of life and natural beauty. It is essentially used as a private and remote spa house and guest retreat that compliments the existing residence on the property.

Simplicity is essential to the success of the project. The approach was to maintain simplicity through each stage of the design process in order to create an elegant, unobtrusive incision into the landscape setting that allows for both prospect and refuge.

The use of the pavilion is multifunctional. The design needed to be flexible and adaptable to accommodate for various uses during the changing seasons through out the year.

Site selection was critical from an existential and sustainability perspective. The location was selected for it’s remoteness, opportunity for prospect, and orientation to the sun and prevailing winds.

The orientation of the pavilion to the north-east captures the sun and responds to prevailing winds. In the warmer summer months the sliding glass panels can open up to allow for natural cross ventilation by inviting the prevailing breezes, while in the cooler winter, thermal mass of materials conduct heat from the sun to allow for a relatively constant internal climate.

The materiality was selected for the inherent tellurian characteristics to harmonize the building to the natural setting. The geometry itself is simple. The building is essentially two bisecting rectangular prisms, one created from composite steel, concrete and glass, and the other a sandstone cladded core. The structural solution was derived from a rationalized ‘grid’ system.

It is a special place that one can escape to find peace and solitude.”

Photos By: Murray Fredericks

Like
Share

You Might Also Like

Aquatic Backyard in The Netherlands by Centric Design Group
Aquatic Backyard in The Netherlands by Centric Design Group
Concrete Home in Sant Pol de Mar, Spain
Concrete Home in Sant Pol de Mar, Spain
Seafront Home in Singapore with Underwater Media Room
Seafront Home in Singapore with Underwater Media Room
Stylish Interior in Miami, Florida
Stylish Interior in Miami, Florida
18th-Century Barn Conversion in the Cotswolds, England
18th-Century Barn Conversion in the Cotswolds, England
Divided by Movable Partitions: Float House in Tel Aviv, Israel
Divided by Movable Partitions: Float House in Tel Aviv, Israel

Post a Comment