A Place of Quiet Reflection: Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Terrace, Rough Garden, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

The Jarson Residence was completed in 2007 by the Phoenix based studio Will Bruder Architects. This two-story house with its shed roof and deep overhangs has been designed as a ‘vessel of personal discovery’ for two real estate professionals and their two sons.

The Jarson Residence is located in Paradise Valley, Arizona, USA.

Pool, Terrace, Lighting, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Evening, Lighting, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Side Façade, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Side Facade, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Front Garden, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Architectural Detail, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Entrance, Glass & Wood, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Floor-to-Ceiling Windows, Living Space, Rug, Coffee Table, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Glass Dining Table, Lighting, Art, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

Bathroom, Double Sinks, Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona

The Jarson Residence in Paradise Valley, Arizona, description by Will Bruder Architects:

“This house is designed as a vessel of personal discovery for two real estate professionals, with an educated passion for modern architecture, and their two sons. Adjacent to a city mountain preserve to the south, the house gracefully embraces the topographic fold of a desert wash, while focusing on a northeasterly view of the McDowell Mountains in the distance. A mysterious refined dark object in its rugged natural landscape, the house responds to the owners’ desire for a place of quiet reflection.

This two story structure, with its simple shed roof and deep overhangs, is a sculptural form of weathered steel and cooper. A large weathered steel vessel for swimming emerges from the natural desert adjacent to a shaded raised gravel terrace.
Entry, office and bedrooms are on the upper level with the primary living and dining experience, a media/music chamber and potter’s studio tucked beneath. Cork and concrete floors, wall planes of translucent glass, and cabinets of cherry and stainless steel articulate the interiors.

The upper level entry and passage are conceived as galleries for the owners’ art collection. The stair down to the collective living spaces plays against the subtle drama of the angled south façade, to draw you to the desert beyond as the double height living room takes you to the sky.”

Photos By: Bill Timmerman

Like
Share

You Might Also Like

Hurst House, Buckinghamshire by John Pardey Architects + Strom Architects
Hurst House, Buckinghamshire by John Pardey Architects + Strom Architects
C+P House in Lisbon, Portugal by Gonçalo das Neves Nunes
C+P House in Lisbon, Portugal by Gonçalo das Neves Nunes
Contemporary Stone House in Jerusalem, Israel
Contemporary Stone House in Jerusalem, Israel
The Pierre on San Juan Island by Olson Kundig Architects
The Pierre on San Juan Island by Olson Kundig Architects
Montecito Residence by Barton Myers Associates
Montecito Residence by Barton Myers Associates
Modern Hilltop Home in Karuizawa, Japan
Modern Hilltop Home in Karuizawa, Japan

Post a Comment