Designed For a Newly Retired Couple: Olympic View House

Evening, Lighting, Olympic View House on Bainbridge Island

Olympic View House was completed by the Bainbridge Island based studio BC&J Architecture. This delightful 2,700 square foot, two-storey home has been designed for a newly retired couple. The house enjoys fabulous views over the Port Orchard Narrows and the Olympic Mountain Range beyond.

The Olympic View House is located on Bainbridge Island in Washington, USA.

Garden, Entrance, Olympic View House on Bainbridge Island

Glass Door, Entrance, Olympic View House on Bainbridge Island

Front Door, Entrance, Olympic View House on Bainbridge Island

Garage, Olympic View House on Bainbridge Island

Grey Sofa, Wood Flooring, Living Room, Olympic View House on Bainbridge Island

Open Plan Kitchen, Living Space, Olympic View House on Bainbridge Island

Kitchen Island, Dining Table, Olympic View House on Bainbridge Island

Sinks, Bathroom, Water Views, Olympic View House on Bainbridge Island

The Olympic View House on Bainbridge Island, details by BC&J Architecture:

“The Olympic View House house is a two story home designed for a couple newly retired from careers in academia on the East Coast of the United States. The site constraints included steep slopes, drainfield setbacks and a zoning variance. The resultant building footprint reflects these constraints in a manner which ultimately accommodated the Owner’s goals for the house.

The house is 2,700 sf and includes all main floor living for day to day functions for aging in place. The upper floor consists of a media area, office, piano and guest bed/bath rooms.

The house is a contemporary expression of Northwest Regionalism with both accommodation of serious weather conditions and aesthetic considerations for massing, light and presence. The house commands views of Port Orchard Narrows and the Olympic Mountain Range beyond through a membrane of glazing rather than conventional punched window openings. The glazing membrane in-turn allows the solid massing elements of the house to be expressed and meaningful.

A thoughtful use of both exotic materials such as Ipe and clear hemlock as cladding and ceilings respectively and more cost effective choices such as Hardi Artisan and Hardi Panel bring together a blended palette. This articulation of this material palette simultaneously proves to be both warm and substantially grounded.

The strength of the center core of the building is emphasized by a framework of battered bases on each corner. The tops of the bases are held short of the roof plane by two feet allowing the roof to appear to float above the body of the house. The roof then acts as more of a canopy allowing light to penetrate the building at all times during the day and be a lantern for the streetscape at night.”


Like
Share

You Might Also Like

EHA Family Trust Residence in Wilson, Wyoming
EHA Family Trust Residence in Wilson, Wyoming
H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
SF Loft in San Francisco, California by Wardell + Sagan Projekt
SF Loft in San Francisco, California by Wardell + Sagan Projekt
H-House, Salt Lake City by Axis Architects
H-House, Salt Lake City by Axis Architects
Trendy Urban House in São Paulo, Brazil
Trendy Urban House in São Paulo, Brazil
Eco-Friendly House in Austin, Texas: Cascading Creek House
Eco-Friendly House in Austin, Texas: Cascading Creek House

Post a Comment