Country House in Val Tidone, Italy by Park Associati

Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

This Country house was designed by the Milano based studio Park Associati and is situated in the foothills of Val Tidone. The project brief was based on a contemporary interpretation of the traditional barns found in the province of Piacenza, in the Emilia-Romagna region of northern Italy.

Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Courtyard, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Dining Room, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Living Room, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Living Room, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Fireplace, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Kitchen, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Living Room, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Bedroom, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Children's Bedroom, Countryhouse in Val Tidone, Italy by Park Associati

Countryhouse in Val Tidone by Park Associati:

“This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area – reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements.

The building has been designed with issues of sustainability very much in mind: from its orientation that enables winter sun to be optimised while minimising exposure during the hotter months, to the construction materials that have been specified for their high levels of insulation.
The house is developed around a central covered courtyard that forms the heart of the ground floor living area and offers unusual views from the bedrooms at first floor. The ground floor spaces have been designed to be continuous with the external areas for access during warmer weather to the courtyard and decked area from the living room.

The ground floor consists of a cloakroom and storage area and two large rooms that are visually connected via large sliding glazed doors: the kitchen and dining area that are conceived as a single space and the living room; these areas have been designed as a series of spaces that lead from one to the other and on to the outside, through the courtyard and out to the timber-decked terrace.

At first floor there are four bedrooms and two bathrooms. The floors are covered in planks of iroko wood and local stone laid in an irregular pattern. The brick of the external elevations continues inside to become one of the interior finishing materials, along with plaster and a large, stone wall with a fireplace and alcove for firewood in sheet metal in the living area.”

Photos By: Andrea Martiradonna
Like
Share

Enter your email to receive daily project updates

* indicates required

You Might Also Like

Spectacular Oceanfront Home in Tossa De Mar, Spain
Spectacular Oceanfront Home in Tossa De Mar, Spain
Top of the Hill Residence in Melbourne, Australia
Top of the Hill Residence in Melbourne, Australia
Rieteiland House in Amsterdam by Hans van Heeswijk Architects
Rieteiland House in Amsterdam by Hans van Heeswijk Architects
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Modern Concrete House in Cariló, Argentina
Modern Concrete House in Cariló, Argentina
Urban Cabin in Medina, Washington by Suyama Peterson Deguchi
Urban Cabin in Medina, Washington by Suyama Peterson Deguchi

Post a Comment

Filed in: , , , , , , , ,

Categories: Bedroom, Dining Room, Houses, Interior Design, Living Room, Terrace