St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Balcony, Ocean Views, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

St Leon 10 was completed in 2006 by studios SAOTA and Antoni Associates. This contemporary residence was designed for a family with two young children. The home is situated above the cliffs and enjoys magnificent ocean views.

St Leon 10 is located in Cape Town, South Africa.

Infinity Pool, Jacuzzi, Ocean Views, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Water Feature, Glass Walls, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Entrance, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

See-through Pool Walls, Outdoor Living Space, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Pool, Patio Doors, Bar, Living Space, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Wooden Deck, Jacuzzi, Pool, Ocean Views, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Bar, Terrace, Ocean Views, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Modern Stairs, Living Space, Bar, Lighting, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Stairs, Living Space, Ocean Views, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Glass Entrance, Font Door, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Hallway, Glass Walls, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

First Floor Plan, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

Elevations, St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates

St Leon 10 in Cape Town, South Africa by SAOTA and Antoni Associates:

“This home was designed for a family with 2 young sons who wanted a house which simultaneously created spaces for casual intimate family occasions or large get-togethers.

The site allows for unprecedented views towards the 12 Apostle Mountains, Clifton Beaches and Robben Island. The building is cut into the slope with approximately 50% of its rear face below the natural ground level. The upper level floats over the essentially glazed South West facing first floor and this exaggerates the height of the building relative to the adjacent ground level.

The house is organised in a linear manner with all rooms facing the sea view. The rear of the house offers privacy with no openings other than the glazed double volume entrance space. This space is screened with a steel framed timber screen and access off the street is through heavy timber gates.

The double volume entrance space leads onto the main living wing of the house including 2 lounges, dining room and kitchen. A sculptural stair leads up a triple volume space from the entrance up to the second floor and bedroom levels. The ground floor is accessed through the same stairwell and accommodates a generous pool entertainment room with a feature sunken lounge, back-lit onyx bar and wine cellar. A gym and second guest room are also accommodated on this lowest level.

ANTONI ASSOCIATES were appointed as the interior decorators. On the entrance living level the interiors are kept to a neutral palette with a subtle play on texture in materials and fabric selected. Soft cream leathers and weathered timber finishes layer the interior with luxurious elements. The overall feel is warm and inviting.”

Photos courtesy of SAOTA

Like
Share

You Might Also Like

GP House in Hidalgo, Mexico by Bitar Arquitectos
GP House in Hidalgo, Mexico by Bitar Arquitectos
Warehouse Conversion in Fitzroy North, Australia
Warehouse Conversion in Fitzroy North, Australia
Exquisite Ocean Front Residence in La Jolla, California
Exquisite Ocean Front Residence in La Jolla, California
Bungalow Renovation and Extension in Melbourne
Bungalow Renovation and Extension in Melbourne
Modern Renovation in Sint-Genesius-Rode, Belgium
Modern Renovation in Sint-Genesius-Rode, Belgium
Pangal Cabin in Casablanca, Chile by EMa Arquitectos
Pangal Cabin in Casablanca, Chile by EMa Arquitectos

Post a Comment