Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Lighting, Pool, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

The Mandeville Canyon Residence was completed in 2010 by the Los Angeles based studio Griffin Enright Architects.

This exceptional modern home enjoys stunning views over the canyon and city from the tapered garden. Located on a cul-de-sac in Los Angeles, California, USA.

Swimming Pool, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Pool, Garden, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Entrance, Garages, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Front Door, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Terrace, Outdoor Dining, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Terrace, Views, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Open Plan Living, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Outdoor Living, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Outdoor Sofa, Modern Fireplace, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Living Space, Terrace, Views, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Kitchen, Metal Island / Breakfast Bar, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Kitchen, Blue Wall, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Dining Table, Views, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Dining Table, Wooden Flooring, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Stairs, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Stairs, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Stairs, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Bedroom, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Bathroom, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Ground Floor Plan, Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects

Mandeville Canyon Residence in Los Angeles by Griffin Enright Architects:

“This project is sited on a cul-de-sac that creates a tapered lot, with a small front yard that contrasts with an expansive rear yard that opens to the canyon and city views.
The house becomes an over scaled porch with a discrete entrance and deliberate entry sequence that reveals the views.

From the rear yard, the house is seen as horizontal layers that seem to emerge from the landscape, while the presence at the entrance of the house is distinctly more urban and vertical.
The dichotomy between the understated street presence and the openness of the backyard enhances the narrative experience of finding the vast view in the living spaces upon entry to the house.

This threshold is enhanced by the articulation of two vertical walls that fold into roof surfaces to create a backdrop that anchors the horizontal qualities of the terrain.

Upon entry to the main living space, telescoping doors that form the wall to the backyard disappear, transforming the living room into a secondary porch within a porch, enclosed but engaged with the landscape.

Adjacent to the living room, connected by one of the disappearing glass walls is a covered porch that similarly maintains this balance between enclosure and immersion with the outdoors.
The covered porch is a result of the shifting geometry between the ground floor and second level plans that creates an open corner for the house.

The porch and living room level is subtly lifted from the ground plane, creating a layer of terracing that extends the topographic shifts of the landscape into the house.
The exterior deck and landscape also serve as extensions of the rising topography, with a lap pool along the site edge that serves as another layer of terracing.

On both the ground and second level, the open glazed facade and porches face southeast yielding excellent day lighting conditions.

The large porches protect the interior spaces from harsh sunlight in the summer while allowing winter light to extend into the house for passive heating.

The upper level is bisected by an open court that separates the master bedroom from the children’s bedrooms while joining a second floor deck that wraps both volumes.
Cantilevering at the corner of the house, the corner of the master bedroom disappears to maximize views both up the canyon and towards the city vista.

This upper level, distinctly horizontal, creates another layer that extends the lifting landscape below.

Photos By: Tim Street-Porter

Like
Share

You Might Also Like

H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
Compact Summer House in São Roque, Brazil
Compact Summer House in São Roque, Brazil
GP House in Hidalgo, Mexico by Bitar Arquitectos
GP House in Hidalgo, Mexico by Bitar Arquitectos
Haus W by Pott Architects
Haus W by Pott Architects
Shield House, Colorado by Studio H:T
Shield House, Colorado by Studio H:T
Elegant Apartment in the W Boutique Tower, Tel Aviv
Elegant Apartment in the W Boutique Tower, Tel Aviv

Post a Comment