Mudgee Tower, New South Wales, Australia by Casey Brown Architecture

Mudgee Tower, New South Wales, Australia

The Mudgee Tower was completed in 2011 by the Sydney based studio Casey Brown Architecture. This unique camping hut has been designed as a retreat for one or two people.

The copper clad tower has sides that can closed via a winch when not in use, thus protecting the structure from the elements. The inside space includes a living area with a wood burning stove, small kitchen and a bedroom upstairs.

The Mudgee Tower is located in New South Wales, Australia.

Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Water Tank, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Fireplace, Living Space, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Compact Kitchen, Sink, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Bedroom, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Ground Floor Plan, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Section, Mudgee Tower, New South Wales, Australia

Mudgee Tower, New South Wales, Australia, Description by Casey Brown Architecture:

“Located on a remote pristine mountain on a sheep station in central western NSW, this structure was the realisation of a dream for the client.

Sited at the edge of a ridge surrounded by large granite boulders and ancient dead trees, the tower has panoramic views for hundreds of miles to the horizon.

Conceived as a retreat for one or two people, the building has a minimal 3x3m footprint providing shelter.

The structure is a two storey copper clad tower; the sides open up on the ground level to provide wide verandas to the north, east and western elevations.

To the south a water tank and winches are located to operate the moveable veranda roofs.
When not in use, these roofs close down to completely enclose the timber and glass interior protecting it from the elements in particular bush fires.

Internally, the structure is beautifully crafted from recycled ironbark providing a sleeping loft and small kitchen with a Rais wood fired slow combustion stove.

Water is collected on the roof and a separate WC, also in copper clad hardwood, is located a short walk to the west.

The structure is heavily insulated from both cold winds and searing daytime temperatures with multi layered walls all ventilated top and bottom allowing free air movement.

Due to the isolated nature of the building site, the building was completely prefabricated by the builder Jeffery Broadfield in Sydney then transported to site and erected.”

Photos By: Rob Brown, Penny Clay

Like
Share

You Might Also Like

Modern Upgrade in South Africa
Modern Upgrade in South Africa
Poona House in Mumbai, India by Rajiv Saini
Poona House in Mumbai, India by Rajiv Saini
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
House Zochental in Aalen, Germany by Liebel Architekten BDA
House Zochental in Aalen, Germany by Liebel Architekten BDA
Hollywood Hills Residence by fer Studio
Hollywood Hills Residence by fer Studio
Modern Studio Apartment in Reykjavik, Iceland
Modern Studio Apartment in Reykjavik, Iceland

Post a Comment