Lane Cove River House in Sydney, Australia

Outdoor Fireplace, River View, River House in Sydney, Australia

The River House project was completed in 2009 by the Sydney based studio MCK Architects. This 5,812 square foot contemporary residence enjoys magnificent panoramic views over the Lane Cove River.

The River House is located in Sydney, Australia.

River House in Sydney, Australia

Views, River House in Sydney, Australia

Front Door, River House in Sydney, Australia

Stone Wall, River House in Sydney, Australia

Entrance, River House in Sydney, Australia

Infinity Pool, River House in Sydney, Australia

Stone Wall, Deck, Pool, River House in Sydney, Australia

Balcony, Outdoor Dining, River House in Sydney, Australia

Balcony, Glass Fence, River House in Sydney, Australia

Dining Table, Views, River House in Sydney, Australia

Hall, River House in Sydney, Australia

Outdoor Living, River House in Sydney, Australia

Open Plan Living, River House in Sydney, Australia

Contemporary Fireplace, Living Room, River House in Sydney, Australia

Contemporary Living Space, River House in Sydney, Australia

Stairs, Bathroom, River House in Sydney, Australia

Kitchen Island, Breakfast Table, River House in Sydney, Australia

Kitchen Island, River House in Sydney, Australia

Kitchen, River House in Sydney, Australia

Dining Table, River House in Sydney, Australia

Dining, Kitchen, River House in Sydney, Australia

Bedroom Views, River House in Sydney, Australia

Bedroom, River House in Sydney, Australia

Pool, Terrace, River House in Sydney, Australia

River House by MCK Architects:

“For the River House, the site itself provided both the greatest opportunities, and the largest constraints to the design. It is both steep and awkwardly shaped, but retains magnificent North facing panoramic views over the Lane Cove River.

The air-space was therefore utilised to gain additional footprint space, and create a floating datum, effectively the Street Level Ground Floor plane. This datum was duplicated as a ‘lid’ over itself hence

the two floating parallel floor plates, which proudly cantilever over the existing castle-esque sandstone basement walls.

The First Floor shingle box remains largely recessive from the river side. Generous circulation zones greet the user upon entry. A wedge-shaped joinery box floating in plan like an island, separates the circulation zones from

the main Living Zone, and thus heighten the experience of the journey through the space.
The Main Living Zone is a bent tube shaped form with the Kitchen as the fulcrum. From this space, significant views can be obtained of the local natural precinct. The house itself relates to its rectilinear suburban context at its street edge, and it’s more natural contours and organic lines on the non-street side.
It is here primarily that the house reflects its greatest influence: the river.”

Photos By: Steven Back

Like
Share

You Might Also Like

Wairau Valley House in Rapaura, New Zealand by Parsonson Architects
Wairau Valley House in Rapaura, New Zealand by Parsonson Architects
Contemporary Apartment in Ljubljana, the Capital of Slovenia
Contemporary Apartment in Ljubljana, the Capital of Slovenia
Oikia Panorama Voulas Villa by Dimitris Interiors Economou
Oikia Panorama Voulas Villa by Dimitris Interiors Economou
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Eels Nest, Los Angeles by Anonymous Architects
Eels Nest, Los Angeles by Anonymous Architects
Sam’s Creek in Bridgehampton, New York by Bates Masi Architects
Sam’s Creek in Bridgehampton, New York by Bates Masi Architects

Post a Comment