Luxurious Old Stone Villa Renovation in Ljuta, Montenegro

Living Room, Stone walls

This beautiful renovation project was completed in 2014 by the Kotor based architectural firm Enforma Studio.

The design includes both modern and traditional elements, while adhering to strict conservation guidelines, allowing the clients to enjoy the old stone building along with contemporary aesthetics and functional modern design.

The villa renovation is located in Ljuta, Montenegro.

Glass Balustrade, Stone Stairs

Living Space, Mezzanine

Stone Wall, Contemporary Staircase

Glass Stairs

Mezzanine, Glass Balustrading & Stairs

Contemporary Fireplace, Wood Flooring

Amazing Renovation

Smoked Glass Stairs

Modern Stairs

Stairs, Lighting

Glass Floor

Internal Window

Villa Renovation by Enforma Studio in Ljuta, Montenegro:

“As a witnesses of strict rules in conservation of the traditional buildings in Kotor Bay, which is Unesco protected area, we decided to avoid expected solutions and to bring contemporary approach in reviving of the internal architecture of the old stone house in Ljuta village. This interlacing of the traditional principles and modern needs brought a new life to the building which exist from XIX century.

We set out to create a luxurious residence from the existing house whilst at the same time adhering to conservation conditions by making minimal interventions to the traditional, baroque features of the exterior.

We started by mapping out units of space, ambients, as a basis for development of the concept. This treatment of interior space enabled us to take a freer approach to the reconstruction of the house. We divided the internal space into three distinct zones:

zone one – sleeping area
zone two – central gallery
zone three – fireplace area and children’s room

The central gallery is the fluid space that defines these zones by providing a vertical division of the left and right sides of the building as well as a visual connection of the levels. To create this effect we had to dematerialize the connections between the sides of the building (as shown in the picture?) which we achieved by designing a bridge and staircase constructed from glass and steel.

The right side of the building is functionally more complex than the sleeping area. It consists of a living room on the ground floor, a fireplace area and a children’s bedroom. The fireplace area is linked by a glass bridge to the rest of the space with a glass partition wall to the side. The daughter’s bedroom is lined with wooden planks and is located at the very top of the house, completely separate from the other rooms. The living room and fireplace area are independent spaces while at the same time being open, visually connected parts of the whole house. In contrast the children’s room is designed as a separate home within a home drawing on the inspiration of a traditional child’s treehouse.

We played with modern and traditional elements and natural materials to give those in the house an opportunity to enjoy the existing ‘spirit’of an old stone building while fulfilling the aesthetic and functional requirements of a modern lifestyle. The traditional staircase on the ground floor, the wrought iron fittings and the combination of steel with stone and plaster walls were key to this.
The main concept was to present a ‘materialised’building unifying the elements of stone, glass, wood and steel.”

Photos By: Relja Ivanic

Like
Share

You Might Also Like

Chapel Conversion in Middleton-in-Teesdale, England
Chapel Conversion in Middleton-in-Teesdale, England
Renovation and Extension in Chelmer, Brisbane
Renovation and Extension in Chelmer, Brisbane
Contemporary Home in Sydney’s lower North Shore
Contemporary Home in Sydney’s lower North Shore
House 11 x 11, Munich by Titus Bernhard Architekten
House 11 x 11, Munich by Titus Bernhard Architekten
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Warehouse Style Apartment in Shoreditch, London
Warehouse Style Apartment in Shoreditch, London

Post a Comment