Exquisite Contemporary Residence in KwaZulu-Natal, South Africa

Pool Lighting, Wooden Deck, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Aloe Ridge House was completed in 2014 by the Durban based Metropole Architects. This stunning 3,229 square foot contemporary home is situated on a corner plot, surrounded by the coastal forest.

Aloe Ridge House is located in the Eden Rock Coastal Forest Estate on KwaZulu-Natal’s South Coast of South Africa.

Pool, Lighting, Terrace, Balcony, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Pool, Terrace, Views, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Evening, Pool & Garden Lighting, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Driveway, Garage, Glass Front Door, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Garage, Entrance, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Lighting, Evening, Garden, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Lighting, Garden, Evening, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Stone Walls, Evening Lighting, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Evening, Lighting, Natural Stone Wall, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Balcony, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Wood Terrace, Pool, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Street View, Gardens, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Glass Sliding Doors, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Lighting, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Lawn, Terrace, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Lawn, Back Garden, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Wood Decking, Pool, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Wood Terrace, Outdoor Furniture, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Living Room, Sofa, Glass Sliding Doors, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Sofa, Blue Wall, Living Space, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Kitchen Island, Dining Space, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Kitchen, Breakfast Bar, Island, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Kitchen Island, Breakfast Bar, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Glass Dining Table, Rug, Glass Sliding Doors, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Home Office, Rug, Contemporary Residence in Kwa Zulu Natal

Aloe Ridge House in Kwa Zulu Natal, South Africa, details by Metropole Architects:

“Under the leafy canopy of an immense Albizia Tree nestles Aloe Ridge House, a 300sqm contemporary home in the Eden Rock Estate on Kwa Zulu Natal’s South Coast of South Africa.
A veritable ‘Mesian box’ of bold contemporary architectural design set into the African indigenous coastal forest context, Aloe Ridge House makes a big architectural statement despite its relatively diminutive dimensions, promoting the notion that a dream house needn’t be sprawling and palatial but that in fact, small can be beautiful.

The house stands proud on its corner site and is a progressive cantilever form that proclaims its presence and is representative of a paradigm shift in the estate’s architectural design language.
The planar estate road (public) facade is intentionally bold, minimalist and austere and hard up against the south western site building line. The result is a visually engaging architecture that makes efficient use of the small site, provides effective privacy to the inhabitants whilst at the same time acting as an efficient barrier to bad weather and prevailing strong winds coming from the south west. In addition a narrow linear plan form, maximizes openness and sheltered private space for living, entertainment and relaxation behind this to the North East, in close proximity to the wild natural bush and looking out towards the view beyond.
The entrance to the house is a carefully considered grand, double volume arrangement of components in glass, timber and concrete and with ‘wrap around’ form making, a signature characteristic of recent Metropole homes.

There is a sense of ‘big-ness’ and ‘wow factor’ right from the start.
The strong horizontal line created by the roof of the garage structure provides visual axial thrust to the point of entry, into a transparent double volume entrance area and through to the kitchen and living spaces beyond.

Internally, at ground floor level, open plan design with a minimum of dividing walls, no internal doors and level thresholds between inside and outside facilitate a user experience of a single large multi-use space that unconstricted, uncluttered and weather permitting, is able to open up and connect and extend to the outdoors.

High level perimeter strip windows visually lighten the experience of the first floor building mass overhead and enhance the experience of the vertical dimension of the living, dining and entertainment areas at ground floor level.

A generous external decked area with plunge pool and open lawn area beyond encourages the inhabitants to indulge in and celebrate an outdoor lifestyle of entertainment, play and relaxation

At first floor level, once again the design focus was to promote a sense of openness with privacy and create a diverse, joyful place in a limited space. Whilst the need for privacy has dictated the use of doors, these doorways are full height at 2.6m and when open allow continuity of space to be experienced through an uninterrupted ceiling plane.
The 3 bedrooms located at this level open out to an elevated balcony which allows distant views over the tree tops to the sea in the east and distant hills and the setting sun to the west. A series of movable Balau timber screens bring in filtered daylight to the clean, modernist interiors, without sacrificing privacy whilst adding a degree of detail and natural colours and texture to the modern façade.

In Aloe Ridge House there is a unity of opposites.
The clean, hard and straight lines of the man-made intervention meet the soft flowing irregular line and textures of the natural bush context in a respectful harmony.
The architecture brings the great big South African outdoors in and in turn encourages the inhabitants to venture out into it.

Extensive cantilevers resonant of the canopy of the Albizia tree provide a sense of lightness and floating of the upper building mass on the open plan lower level.

The extensive use of glass breaks down the traditional visual barriers between inside and out as well as providing reflections of the natural vegetation that is its context.

The palette of natural materials including earthy colour tones, timber screens, decking stone cladding juxtapose with the bold and progressive architectural form making, creating a small home that ‘packs a big punch’ and that is not only visually and spatially exciting, but also comfortable and intimate.”

Photos By: Grant Pitcher

Like
Share

You Might Also Like

A+A House in Zagreb, Croatia by DVA Arhitekta
A+A House in Zagreb, Croatia by DVA Arhitekta
Modern House by the Lake in Buenos Aires, Argentina
Modern House by the Lake in Buenos Aires, Argentina
H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
H House, Netherlands by Wiel Arets Architects
Mountain Range House, New Zealand by Irving Smith Jack Architects
Mountain Range House, New Zealand by Irving Smith Jack Architects
The Breezehouse in Healdsburg, California by Blu Homes
The Breezehouse in Healdsburg, California by Blu Homes
Flintstones Style House in Malibu
Flintstones Style House in Malibu

Post a Comment