Sophisticated Three-level Apartment in Amsterdam

Elegant & Stylish Kitchen, Apartment in Amsterdam

The Amsterdam Apartment was completed in 2014 by the Werkhoven based studio DENOLDERVLEUGELS. This project for a Dutch family, included the renovation of the top three levels of a building that was originally built in 1925. The apartment was formally set over two levels, the attic has been incorporated as a living space and is connected to the lower levels via a grand staircase.

The Amsterdam Apartment is located in the Zuid borough of Amsterdam, The Netherlands.

Sofas, Fireplace, Glass Wall, Living Room, Apartment in Amsterdam

Stairs, Glass Wall & Door, Hallway, Apartment in Amsterdam

Glass Wall, Door Kitchen, Apartment in Amsterdam

Kitchen Island, Lighting, Apartment in Amsterdam

Glass Walls, Living Room, Kitchen, Apartment in Amsterdam

Grand Stairway, Apartment in Amsterdam

Black Glass Stairs, Apartment in Amsterdam

Art, Landing, Stairs, Apartment in Amsterdam

Chandelier, Stairs, Apartment in Amsterdam

Amsterdam Apartment by DENOLDERVLEUGELS:

“In January 2014 DENOLDERVLEUGELS finished the renovation of a exclusive 300 sqm (3,229 sqft) apartment in the ‘Amsterdam-Zuid’ area for a Dutch family. The apartment occupies the top 3 levels of a building complex built in 1925.

The family, born in the Netherlands, wanted to buy an apartment and settle down in Amsterdam after living abroad for many years in Copenhagen, Brussels, Madrid, San-Fransico and Rome. Together with DENOLDERVLEUGELS the family searched for an apartment suiting their open and modern family life. Eventually a 2 level apartment in very basic conditions suited best because of the possibility to strip the entire apartment to a situ ation where only the basic structure remained. The narrow and closed structure of the existing building is transformed into a transparant and open setting where the (visual) relationship between different rooms and levels has been the basis for the design.

The attic of this building, which was built in 1925, was used for the hiding of people during the second world war. After the war the attic remained unused. In the new situtation the attic is fully incorporated in the functioning of the apartment. It is a beautiful living space connected to the lower levels by a grand vide which also houses a grand staircase. This vide supplies a large amount of beautiful light in the centre of the apartment on all levels. The authentic wooden roofing structure was kept intact as well as an old masonry wall to keep the connection to the history of the building. At the level of the attic a large roof terrace was added. At the terrace the view across Amsterdam is magnificent. The view takes you over the rooftops to the Olympic Stadium, the ‘Rijksmuseum’ and the theater Carré. At the terrace you also have a view through the vide to the lower levels and the entrance hall. This is also an example of the basic design feature of connecting all spaces and levels.

Entering the apartment the vide creates a fabulous vista through all levels. The openness and grandeur of the spaces with this central vide show the great metamorphoses of the apartment. A great contrast to the narrow and dark old situation. The modern and dynamic family had a specific need for social interaction within the apartment but with enough possibilities to retreat within their own private quarters. The open plan is organized in main functions that remain a strong social relationship but are separated through large glass & steel separation walls with glass & steel doors. The kitchen is the social centre of the apartment. It offers a view to all important spaces and the vide, thus enhancing the open relationship between spaces and the social control within the apartment.

The family has collected a large amount of different artifacts because of the many different places of residence. Using these different artifacts in combination with contemporary art gives the place a warm, atmospheric and rich decorated feel. The history of the apartment, the history of the family and the respectful incorporation of personal wishes within the design creates a balanced and harmonic apartment. This is an apartment that represents ‘home’, something the family wanted to achieve returning to the Netherlands.”

Photos By: Michael van Oosten

Like
Share

You Might Also Like

Casa Mecano by Robles Arquitectos
Casa Mecano by Robles Arquitectos
Ampezzo Meleres in Cortina d’Ampezzo, Italy by Gianpaolo Zandegiacomo
Ampezzo Meleres in Cortina d’Ampezzo, Italy by Gianpaolo Zandegiacomo
Casa Kimball, Dominican Republic by Rangr Studio
Casa Kimball, Dominican Republic by Rangr Studio
Contemporary Extension in Rosemont-Petite-Patrie, Canada
Contemporary Extension in Rosemont-Petite-Patrie, Canada
Contemporary Beach House in Malibu, California
Contemporary Beach House in Malibu, California
Warehouse Conversion in Fitzroy North, Australia
Warehouse Conversion in Fitzroy North, Australia

Post a Comment