Isolated Retreat: Vega Cottage on the Island of Vega, Norway

Uneven Terrain, Vega Cottage in Vega, Norway

Vega Cottage was completed in 2012 by the Stockholm based studio Kolman Boye Architects. This 1,507 square foot modern cottage has been constructed on the island of Vega in the Norwegian archipelago, close to the polar circle. The cottage enjoys stunning panoramic views of the Norwegian Sea and the surrounding mountains.

Vega Cottage is located in Vega, Norway.

Evening, Lighting, Vega Cottage in Vega, Norway

Mountains, Vega Cottage in Vega, Norway

Village, Vega Cottage in Vega, Norway

Rough Terrain, Vega Cottage in Vega, Norway

Wood Paneling, Vega Cottage in Vega, Norway

Chairs, Wood Floor, Large Windows, Vega Cottage in Vega, Norway

Coffee Table, Chairs, Lamp, Large Windows, Vega Cottage in Vega, Norway

Window, Vega Cottage in Vega, Norway

Large Windows, Vega Cottage in Vega, Norway

Water, Views, Vega Cottage in Vega, Norway

Section, Vega Cottage in Vega, Norway

Section, Floor Plan, Vega Cottage in Vega, Norway

Floor Plan, Vega Cottage in Vega, Norway

Vega Cottage in Vega, Norway, details by Kolman Boye Architects:

“The house stands on the island of Vega in the Norwegian archipelago not far from the polar circle. The site is distinctive for its grand and harsh northern landscape with wide panoramas of the Norwegian Sea and the jagged mountains rising from it.

Seemingly growing from the landscape, the house sits on a rock beneath a granite shoulder negotiating the uneven terrain. As not to disturb the dominant view towards the sea, access to the house is given through a narrow natural ravine densely grown with gnarled birch shrubs and laid out with sea-sand from the nearby shore. The surrounding landscape remains untouched and wild.

The large windows of the house face three directions, each with its strong unique characteristic. They are simple and robust in detailing and the optically white glass conveys undisturbed frames of the ocean, the mountain range and the bedrock.

Organized on two levels adapting to the terrain, the plan is compact, providing generous social spaces within a limited floor area. The upper level is comprised of smaller scale bedrooms and family rooms, whereas the lower level is a large gallery-like space structured around a stone hearth.

Completed in linseed oil painted pine with untreated birch skirting, frames and reveals – the interior is kept subtle with a character of being hand-built – promoting tactile qualities and the attractive patina developed over time.”

Photos By: Lindman Photography

Like
Share

You Might Also Like

St Pancras Penthouse Apartment in London
St Pancras Penthouse Apartment in London
Suspended Carbon Fibre Bath: Vessel by Splinter Works
Suspended Carbon Fibre Bath: Vessel by Splinter Works
LOCK Table by J.P.Meulendijks
LOCK Table by J.P.Meulendijks
House in Sassuolo, Italy by Enrico Iascone Architetti
House in Sassuolo, Italy by Enrico Iascone Architetti
Stunning Oceanfront Home in British Columbia, Canada
Stunning Oceanfront Home in British Columbia, Canada
Modern Renovation in Montemor-o-Novo, Portugal
Modern Renovation in Montemor-o-Novo, Portugal

Post a Comment