Modern Courtyard House in Prospect, Nova Scotia

Deck, Ocen Views, Floor-to-Ceiling Windows, House in Prospect, Nova Scotia

The Martin-Lancaster House was completed in 2010 by the Nova Scotia based studio MacKay-Lyons Sweetapple Architects. This 3,000 square foot, modern courtyard home consists of four primary areas including a gabled garage / guest house, a gabled social pavilion, a north-facing service bar and an arrival court in-between. The house sits atop a cliff and enjoys spectacular views over the Atlantic Ocean.

The Martin-Lancaster house is located in Prospect, a coastal community on the Chebucto Peninsula in Nova Scotia, Canada.

Glass Walls, Sea Views, House in Prospect, Nova Scotia

Side Façade, Boulder, House in Prospect, Nova Scotia

Side Facade, House in Prospect, Nova Scotia

Terrace, Glass Balustrading, Glass Walls, House in Prospect, Nova Scotia

Garage, Front Facade, House in Prospect, Nova Scotia

Front Façade, Evening Lighting, Pathway, House in Prospect, Nova Scotia

Entrance, House in Prospect, Nova Scotia

Fireplace, Rug, Sofas, Dining Table, House in Prospect, Nova Scotia

Contemporary Fireplace, Wood Store, House in Prospect, Nova Scotia

Stairs, House in Prospect, Nova Scotia

Stairs, House in Prospect, Nova Scotia

Mezzanine, Wood Beams, House in Prospect, Nova Scotia

Kitchen Island, Breakfast Bar, House in Prospect, Nova Scotia

Kitchen, House in Prospect, Nova Scotia

Martin-Lancaster House in Prospect, Nova Scotia, details by MacKay-Lyons Sweetapple Architects:

“The Martin-Lancaster house is a 3000 square foot courtyard house, situated on the rugged Atlantic coast of Nova Scotia. It consists of four primary components: (1) a gabled garage/guest house, (2) a gabled social pavilion, (3) a north-facing service bar, and (4) an arrival court between. The arrival sequence is a procession toward the sea; past the protective garage, down into the protected courtyard, along a bench, into the foyer, then into the double-height living pavilion, and onto a terrace above the sea. The south-facing social pavilion is anchored by a totemic concrete hearth.

This is an abstract, highly restrained project which is an essay on the local material culture traditions of the place. The monolithic zero-detailed, local, cedar-shingled walls and roofs respond well to the frequent wet/dry, freeze/thaw cycles of the labile marine climate. Clean curtain wall glazing allows the landscape to flow through the house. A heavy timber structure in the living pavilion signifies its social function.

The passive solar building strategy is extended to the interior through the use of an in-floor, hydronic radiation system.”

Photos By: Greg Richardson

Like
Share

You Might Also Like

Lefevre House, Peru by Longhi Architects
Lefevre House, Peru by Longhi Architects
Modern Renovation in Sint-Genesius-Rode, Belgium
Modern Renovation in Sint-Genesius-Rode, Belgium
Cantilevered House in Utriai, Lithuania by G.Natkevicius & Partners
Cantilevered House in Utriai, Lithuania by G.Natkevicius & Partners
Modern House by the Lake in Buenos Aires, Argentina
Modern House by the Lake in Buenos Aires, Argentina
Rail Yard Studios Custom Furniture
Rail Yard Studios Custom Furniture
Stunning Contemporary Home in Singapore
Stunning Contemporary Home in Singapore

Post a Comment