Luxurious Home Designed for Outdoor Living: House Duk in Johannesburg

Outdoor Pool, Terrace, Lighting, House in Johannesburg

House Duk was completed by the Johannesburg-based studio Nico Van Der Meulen Architects. This 7,255 square foot contemporary home has been built for clients who required a spacious home that would blend seamlessly with the outdoor living spaces. The house is situated in a secured nature reserve and enjoys the wonderful views from nearly every room.

House Duk is located in Johannesburg, South Africa.

Pool, Terrace, Evening Lighting, House in Johannesburg

Pool, Terrace, Outdoor Furniture, House in Johannesburg

Outdoor Dining, Balcony, Pool, House in Johannesburg

Terrace, Furniture, House in Johannesburg

Outdoor Furniture, Swimming Pool, House in Johannesburg

Wood Decking, Furniture, Pool, House in Johannesburg

Outdoor Sofa, Dining Table, Pool, Terrace, House in Johannesburg

Glass Dining Table, Kitchen, House in Johannesburg

Dining Table, Lighting, Stairs, House in Johannesburg

Glass Sliding Doors, Stone Wall, House in Johannesburg

Living Space, Sofa, Rug, Coffee Table, Terrace, Pool, House in Johannesburg

Living Room, House in Johannesburg

Fireplace, Coffee Table, Living Room, House in Johannesburg

Open Living Space, House in Johannesburg

Glass Walls, Contemporary Fireplace, Sofa, House in Johannesburg

Open Plan Living Space, Fireplace, House in Johannesburg

Modern Fireplace, Dark Rug, Sofa, House in Johannesburg

Breakfast Bar, Kitchen Island, House in Johannesburg

Kitchen, Open Plan, Glass Sliding Doors, House in Johannesburg

Glass Breakfast Table, Kitchen Island, House in Johannesburg

Dark Dining Table, House in Johannesburg

Open Plan Dining, Living Space, House in Johannesburg

Wood & Glass Stairs, House in Johannesburg

Stairs, House in Johannesburg

Glass & Wood Stairs, Dining Space, House in Johannesburg

Bedroom, Lighting, Patio Doors, House in Johannesburg

Bedroom, Glass Shower, Rug, Balcony, House in Johannesburg

Bedroom, Balcony Views, House in Johannesburg

Contemporary Fireplace, Bedroom, House in Johannesburg

Modern Fireplace, Bathroom, Bath, Sink, House in Johannesburg

Bath, House in Johannesburg

Double Sinks, Mirror, Bathroom, House in Johannesburg

House Duk in Johannesburg, South Africa, description by Nico van der Meulen Architects:

“The clients brief was for a spacious home that expressed its appreciation for outdoor living. An open plan and practical house that lived out onto the garden was of utmost importance to them. Consequently the design developed into a layout that encouraged such a lifestyle. With views to the garden from almost every room, and large living areas that seamlessly flowed out onto the covered patio, this home merges the thresholds between inside and outside.

Gracefully positioned within a secured nature reserve that affords you the privilege of appreciating the comfort of outdoor living, this particular home was inspired by its own setting. Natural materials were carefully selected and strategically placed throughout the home serving as gentle reminders of the serene location this house finds itself in. The selection of materials assisted in ensuring the house blends in discreetly with its natural surroundings while earthy colors unify the site with the home. Splashes of color were used to liven the interior spaces with emphasis given to textures and furnishings.

The concept incorporated the idea of floating elements which resulted in distinctive features that distinguish this house as a Nico van der Meulen masterpiece. The concept is clear and evident from the moment you arrive as your attention is drawn to floating planes hovering above you, as if suspended in mid air. Upon closer inspection these planes appear to be the main roof structure which at first seemed to be more of a decorative feature rather than a functional requirement. It is this very principle in design that creates beautiful and practical houses which become architectural works of art. Moving through the house and catching a glimpse of the floating staircase, you are drawn in by the transparency and openness of this home. Escorted graciously through the living spaces into the garden, you are once again introduced to what seems to be a floating block hovering in mid air which in fact is the main bedroom. The concept of floating elements was evident from every perspective and vantage point making sure this home always captivated your attention.

The site has a southern entry which was favorable in that it allowed for the entire northern fa├žade where all the living rooms are positioned to open up onto a private north facing garden. The site sloping upwards towards the north also resulted in the garden having to be stepped and terraced with gabion walls creating interest even in the landscaping.

Having a garden that is on a different level can often pose the problem of a disconnection between the covered patio and the pool/garden area. It was of utmost importance to ensure that the house and garden still related and interacted as one space rather than two disconnected areas. This was achieved by leveling the pool area and terracing the upper parts of the garden.

The best part of this design is the way the entrance entices your curiosity with long stone cladded screen walls and once inside, the transparency and openness of this home that lies behind these solid entrance walls creates interesting contrast.”

Photos By: Barend Roberts, David Ross

Like
Share

You Might Also Like

Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York
Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York
Modern Family Home in London by Bureau de Change Design Office
Modern Family Home in London by Bureau de Change Design Office
Altamira Residence, California by Marmol Radziner
Altamira Residence, California by Marmol Radziner
House V in Costa Brava by Magma Arquitectura
House V in Costa Brava by Magma Arquitectura
Bright Family Apartment in Milan, Italy
Bright Family Apartment in Milan, Italy
Tasteful Modern House in Auckland, New Zealand
Tasteful Modern House in Auckland, New Zealand

Post a Comment