Optimum Indoor/Outdoor Connectivity: S House in Lima, Peru

Garden, Lighting, Family Home in Lima, Peru

The S House was completed in 2007 by the Lima based studio Domenack Architects. This 5,382 square foot contemporary residence is structured over three levels and has been designed to meet the functional needs of a family. The garden, pool and social areas are located on the first level, the private areas are on the second and third levels.

The S House is located in Lima, Peru.

Pool, Lawn, Garden, Family Home in Lima, Peru

Outdoor Pool, Concrete Walls, Lawn, Family Home in Lima, Peru

Evening, Lighting, Terrace, Glass Walls, Family Home in Lima, Peru

Garden, Lighting, Large Windows, Family Home in Lima, Peru

Architecture, Exposed Concrete Walls, Family Home in Lima, Peru

Dusk, Terrace, Lighting, Family Home in Lima, Peru

Evening, Lighting, Terrace, Family Home in Lima, Peru

Terrace Furniture, Family Home in Lima, Peru

Terrace, Outdoor Furniture, Family Home in Lima, Peru

Concrete & Glass Home, Family Home in Lima, Peru

Outdoor Table, Sofa, Terrace, Family Home in Lima, Peru

High Ceilings, Glass Walls, Sliding Doors, Family Home in Lima, Peru

Living Space, Family Home in Lima, Peru

Floor-to-Ceiling Windows, Family Home in Lima, Peru

Concrete & Wood Walls, Large Windows, Family Home in Lima, Peru

Glass Coffee Table, Floor-to-Ceiling Windows, Family Home in Lima, Peru

Rug, Chairs, Glass Walls, Living Space, Family Home in Lima, Peru

Dark Wood Flooring, Glass Sliding Doors, Family Home in Lima, Peru

Fireplace, Glass Table, Rug, Evening Lighting, Family Home in Lima, Peru

Staircase, Family Home in Lima, Peru

Bedroom, Rug, Floor-to-Ceiling Windows, Family Home in Lima, Peru

Outdoor Stairs, Family Home in Lima, Peru

S House in Lima, Peru, description by Domenack Architects:

“The house is the result of dealing with three important variables: satisfying the functional needs of the family, adapting the design to a difficult sloping topography without resorting to complicate and expensive structures, and capturing the views towards a golf course despite the fact that the plot is not adjacent to it.

The design of the house is planned over an existing natural platform located 3m above street level. This decision allowed locating only the parking and service areas at street level, while the rest of the program is located above the natural platform. The house is developed in 3 levels, following the rocky ascending topography of the plot. The functional and spatial distribution derives from the customs and needs of the clients. The main garden, pool and social areas are located in the first level, while the private areas are located in the second and third levels.

The project´s elevated position allows taking advantage of the views of the golf course, located to the south of the plot, from the social and master bedroom areas. The rest of the house enjoys different views and scenarios of the surrounding natural environment, through patios, gardens and platforms generated by following the ascending topography. The design of the house promotes adequate ventilation, lighting and thermal control in order to reduce energy consumption.

The house´s composition is framed in a double height exposed concrete structure that directs the views to the golf course and contains the inner volumes of the house. Space within this frame flows freely, visually integrating different areas of the project and its natural surroundings. The premise of adapting the house to the plot´s natural topography, based on ecological and economic criteria, determined the rest of the house´s posterior façades.”

Photos By: Juan Solano

Like
Share

You Might Also Like

Wonderful Renovation and Addition in Venice, California
Wonderful Renovation and Addition in Venice, California
Unique Church Conversion in The Netherlands
Unique Church Conversion in The Netherlands
Vacation Home in Mendocino County, California
Vacation Home in Mendocino County, California
NaCl Residence by David Jameson Architect Inc
NaCl Residence by David Jameson Architect Inc
House in Iporanga, Brazil by Nitsche Arquitetos Associados
House in Iporanga, Brazil by Nitsche Arquitetos Associados
The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design
The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design

Post a Comment