Family Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Large Windows, Lighting, Wood Cladding, Family Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

The Split View Mountain Lodge was completed in 2013 by the Oslo based studio Reiulf Ramstad Arkitekter. This fabulous timber-clad cabin has been built for a young family as a winter holiday retreat. The four bedroom home has a separate ‘youth’ lounge and mezzanine for the younger children, a small annex provides accommodation for visiting grandparents and friends.

The Split View Mountain Lodge is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the Hallingdal valley, Buskerud County, Norway.

Mezzanine Bedroom, Living Space, Family Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Dusk, Lighting, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Lighting, Evening, Snow, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Evening, Lighting, Mountain Views, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Wood Cladding, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Snowy Lodge, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Large Windows, Wood Cladding, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Large Window, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Views, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Summer View, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Mountains, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Wood Cladding, Windows, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Windows, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Window, Wood Cladding, Garden, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Hallway, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Kitchen, Breakfast Bar, Lighting, Living Space, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Lighting, Kitchen Island, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Kitchen, Lighting, Open Plan Living, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Kitchen, Dining, Lighting, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Dining Table, Lighting, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Living Space, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Mezzanine, Ladder, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Seating, Bedroom, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Cosy Nook, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Floor Plan, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Section, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Elevation, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Model, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Model, Holiday Lodge in Havsdalen, Norway

Split View Mountain Lodge in Havsdalen, Norway, details by Reiulf Ramstad Arkitekter:

“The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

The family of four with anticipation of a fifth addition provided a straight-forward program for their mountain lodge: four bedrooms, separate living and dining areas, a youth lounge and a mezzanine for the younger children. In addition a small annex would accommodate guests and visiting grandparents.

Our response was a cabin of clear and clean-cut expression with a continuous skin of timber cladding on the exterior walls and roof, which will acquire a grey patina with time. The volume consists of a main body, housing mostly bedrooms, which follow the natural contours of the landscape and splits into two living zones. This shift in program and use of multiple levels allows the building to adapt to the slope of the site. The separate volume of the annex is placed in extension of the main body, contributing to the three characteristic split views through fully glazed end walls.

The cabin is entered beneath the cantilevered glazed volume into a hall with polished in-situ concrete floor, functioning as an intermediate zone to remove ski boots and outdoor clothing. A wooden stair ascends from the low basement and opens onto the generous space of the living quarters, capped by a complex ceiling of pitched planes high above. At the core of the holiday home, where the separate wings branch off from the main body in plan, is the kitchen. Its countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space and anchored by a two-sided fireplace at the other end. Steps go onto separate spaces for dining and relaxing by the suspended second fireplace.

The extruded form of the structure frames the spectacular views from within the cabin, while strategically positioned smaller openings along its volume provides glimpses of the immediate surroundings. The elevated levels of the living and dining areas provide its occupants with a high degree of privacy, further enjoyed by ample seating niches within the outer walls. The interior floor, walls and ceiling are homogenously lined with virtually knot-free joinery timber, while all opening frames are concealed or discrete. The attention to detail and high quality is comprehensive and coherent throughout the project.

Through sliding doors along the hallway of the narrow main body is each of the bedrooms as well as a bathroom with sauna. The master bedroom opens onto a gable-shaped window extruded through the side wall for an outlook onto the night sky, while each of the children’s bedrooms has a loft bunk bed for visiting friends. At the far end of the hall is the youth lounge and overhead mezzanine with views through the glazed gable end straight onto the ski slope.
The mountain lodge is a continuation of Norwegian building traditions in form and materiality, perched beautifully within its landscape and responding to its context.”

Photos By: Søren Harder Nielsen, Reiulf Ramstad Arkitekter

Like
Share

You Might Also Like

Home and Guest Pavilions in La Cerdanya, Catalonia, Spain
Home and Guest Pavilions in La Cerdanya, Catalonia, Spain
Rustic Mountain Retreat on Lake Wenatchee in Washington State
Rustic Mountain Retreat on Lake Wenatchee in Washington State
RGR House in Rimini, Italy by archiNOW!
RGR House in Rimini, Italy by archiNOW!
Fabulous Villa in Puerto de Andratx, Mallorca
Fabulous Villa in Puerto de Andratx, Mallorca
Modern Lakefront Cabin in Idaho, USA
Modern Lakefront Cabin in Idaho, USA
Renovation of a Hal Levitt Home in Beverly Hills
Renovation of a Hal Levitt Home in Beverly Hills

Post a Comment