Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada

Water Views, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

The Cliff House was completed in 2010 by the Newport based studio Mackay-Lyons Sweetapple Architects. This wonderful cabin floats over the edge of a bedrock cliff, anchored by a large galvanized steel superstructure. Large wrap around windows in the open-plan living space afford stunning panoramic views over the bay.

The Cliff House is located on Nova Scotia’s Atlantic coast, Canada.

Rocks, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Ocean Views, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Bay View, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Beach View, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Wood, Terrace, Entrance, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Windows, Superstructure, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Lighting, Beach View, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Superstructure, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Steel Superstructure, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Dark Wood Dining Table, Open Plan, Wood Burner, Lighting, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Living Room, Lighting, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Floor Plan, Cliff Cabin in Nova Scotia, Canada

Cliff House in Nova Scotia, Canada, details by Mackay-Lyons Sweetapple Architects:

“This project is the first of a series of projects for a large 455 acre site on Nova Scotia’s Atlantic coast. This pure box in the landscape is precariously perched off a bedrock cliff to heighten one’s experience of the landscape through a sense of vertigo and a sense of floating on the sea. This strategy features the building’s fifth elevation – its ‘belly’.

This modest 960 square foot cabin functions as a rustic retreat. Its main level (16×44) contains a great room with a north cabinet wall, along with a service core. The open loft (16×16) is a sleeping perch. A large south-facing deck allows the interior stage to flow outward through the large windows. This is a modest, affordable cabin that is intended as a repeatable prototype. A large, galvanized, steel superstructure anchors it to the cliff. A light steel endoskeleton forms the primary structure expressed on the interior. The envelope is a simple flat form framed box, which is clad in cedar shiplap.”

Photos By: Greg Richardson

Like
Share

You Might Also Like

Loft Conversion in Bucharest, Romania by TECON
Loft Conversion in Bucharest, Romania by TECON
Villa on the Cap Ferrat, Côte d’Azur, France
Villa on the Cap Ferrat, Côte d’Azur, France
Rocking Chair No.1 by Brendan Gallagher
Rocking Chair No.1 by Brendan Gallagher
Hilltop Residence with Panoramic Coastal Views in Carpinteria, California
Hilltop Residence with Panoramic Coastal Views in Carpinteria, California
Lagoon Beach House, Tasmania by Birrelli Architecture
Lagoon Beach House, Tasmania by Birrelli Architecture
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden

Post a Comment