1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Bridge over Moat, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

The Brown Vujcich House was completed by the Auckland based studio Bossley Architects. This long and narrow contemporary home steps down the slope of the site. The entrance is accessed via a bridge that crosses a planted moat. The interior has been filled with the client’s fabulous collection of 1950-60s furniture, art and ceramics.

The Brown Vujcich House is located in Auckland, New Zealand.

Entrance, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Outdoor Dining, Terrace, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Wood Cladding, Glass Balustrading, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Sofas, Coffee Table, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Shelving, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Dining Table, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Wooden Dining Table, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Breakfast Bar, Kitchen Island, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Kitchen, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Stairs, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Glass Screen, Bathroom, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Ground Floor Plan, Bathroom, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

First Floor Plan, Bathroom, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Elevation, Bathroom, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

West Elevation, Bathroom, 1950-60s Inspired Home in Auckland, New Zealand

Brown Vujcich House, details by Bossley Architects:

“This house is located on a narrow urban site in the heart of Herne Bay. Tight site controls and a sloping site resulted in a long narrow building form that steps down the slope of the site.

One of the main features of the house is the entry which is reached by a bridge that crosses a moat of planting. The entry is glazed with translucent glass to give privacy and a beautiful soft light to the interior spaces. The entry space is protected by a vertical cedar screen with intermittent horizontals painted with colours that have also been used on the interior and inspired by the clients’ fantastic collection of 1950 -60s furniture, art and ceramics.
Once inside an open riser jarrah and steel stair with a hanging screen of stainless steel mesh leads either upstairs to the main living level or downstairs to the bedrooms and a second family living area.

The rooms on the lower level open out to the usually redundant side yards surrounding the house with each room having its own terrace and outdoor space. The building steps down the site and culminates in a terrace and pool off the family living space.

Light and privacy is modulated on the upper levels by opening and closing vertical lourveline panels or either cedar or aluminium. The living space opens out to a generous deck which with glimpses of the harbour.

Playful colours, finishes and hoop pine cabinetry enliven the interior spaces and the exterior materials of fine vertical cedar shiplap, double skin bagged brick reflect the clients’ love of fifties and sixties architecture.”

Photos By: Patrick Reynolds

Like
Share

You Might Also Like

Sustainable House in Newberg, Oregon
Sustainable House in Newberg, Oregon
15th Century Barn Conversion on the Island of Guernsey
15th Century Barn Conversion on the Island of Guernsey
Contemporary Home in Risika, Croatia
Contemporary Home in Risika, Croatia
Extravagant Home in Corona del Mar, California
Extravagant Home in Corona del Mar, California
Loft with Spectacular Views in Corona del Mar, California
Loft with Spectacular Views in Corona del Mar, California
Altamira Residence, California by Marmol Radziner
Altamira Residence, California by Marmol Radziner

Post a Comment