Lakeside Family Home in Singapore

Entrance, Front Garden, Lakeside Family Home in Singapore

The Diamond House was completed in 2013 by the Singapore based studio Formwerkz Architects. This interesting modern home has been built for a family who enjoy their privacy. The house is wrapped in wood cladding with a large triangular window next to the entrance. The lake can be seen from the balcony and roof terrace.

The Diamond House is located in Singapore.

Glass Balustrading, Balcony, Lakeside Family Home in Singapore

Large Window, Wood Cladding, Lakeside Family Home in Singapore

Architecture, Wood Cladding, Lakeside Family Home in Singapore

Garden, Art, Lakeside Family Home in Singapore

Outdoor Pool, Terrace, Lakeside Family Home in Singapore

Private Backyard, Lakeside Family Home in Singapore

Roof Terrace, Lakeside Family Home in Singapore

Triangular Window, Lakeside Family Home in Singapore

Front Door, Lakeside Family Home in Singapore

Modern Staircase, Lakeside Family Home in Singapore

White Kitchen, Lakeside Family Home in Singapore

Stairs, Lakeside Family Home in Singapore

Vertical View, Stairs, Lakeside Family Home in Singapore

Floor Plan, Lakeside Family Home in Singapore

 

 

 

Section, Lakeside Family Home in Singapore

Site, Lakeside Family Home in Singapore

Diamond House in Singapore, details by Formwerkz Architects:

“The house along Cove Drive in Sentosa sits on a slightly tapered site that faced a man-made lake. Built for a small family that greatly cherish their privacy, the house turns it back on the street and the sides where the neighbours are in close proximity. Like a monolith resting over the gardens, the single, faceted volume house the main spaces with their primary view to the waterway. The main entrance brings one into the centre of the house with the living and dining space on the sides. The upper floors are split in the middle into two volumes that house the daughter and the parent’s bedrooms. The basement accommodates the guest room, entertainment, services and garage, lit and ventilated largely by the sunken courtyards.

The massing on grade is kept deliberately small to create more garden spaces within the tight site. The geometry is derived from negotiating with the planning parameters imposed on the neighbourhood and the desire to simplify the building form. The front and side facades are pared down with openings strategically position to allow optimal day lighting with minimum compromise in privacy. The sloping walls at the corners allow for a smaller footprint while expanding the spatial volume at upper levels.

Like its simple form, few architectural materials were used. The façades are entirely wrapped in iron wood. The interior adopts a lighter palette of oak and travertine. At nightfall, fragments of the internal spaces are seen on the facade. The muted, impenetrable volume gradually gives way to the volumes of internal light, revealing the intricacy within.”

Photos By: Albert Lim

Like
Share

You Might Also Like

Stunning Renovation in Civita di Bagnoregio, Italy by Studio F
Stunning Renovation in Civita di Bagnoregio, Italy by Studio F
Chapel Conversion in Middleton-in-Teesdale, England
Chapel Conversion in Middleton-in-Teesdale, England
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Rustic Cabin Perched Over a Cliff in Nova Scotia, Canada
Rock Reach House, Mojave Desert
Rock Reach House, Mojave Desert
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
Modern Studio Apartment in Reykjavik, Iceland
Modern Studio Apartment in Reykjavik, Iceland

Post a Comment