Contemporary Split-Level Home in Aalen, Germany

Glass Walls, Balcony, Evening Lighting, Contemporary Split Level Home in Aalen, Germany

Affalterwang was completed in 2010 by the Aalen based studio Liebel Architekten BDA. This bright modern home has been built on an uneven, stone-filled plot, the decision was made to build a split-level house.

The Affalterwang house is located in Aalen, Germany.

Driveway, Garage, Contemporary Split Level Home in Aalen, Germany

Evening Lights, Contemporary Split Level Home in Aalen, Germany

Stone Tiles, Contemporary Split Level Home in Aalen, Germany

Modern Home Split Level Home in Aalen, Germany

Kitchen Island, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Modern Fireplace, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Staircase, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Lower Floor Plan, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Ground Floor Plan, Home Split Level Home in Aalen, Germany

South Elevation, Home Split Level Home in Aalen, Germany

West Elevation, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Section, Home Split Level Home in Aalen, Germany

Affalterwang in Aalen, Germany, details by Liebel Architekten BDA:

Stone on stone

“A barren area with a stone-filled soil, which only enables underground levels up to a depth of 1 m to be built. And a plot of land that is constricted by stables, which only allow good light from the southern side. Based on these circumstances, it was decided that this new build would be a split-level house!

The advantages?

All individual rooms on the first floor, which are north facing, receive enough sun from the south as a result of the split-level concept.

Similarly, the study in the “cellar area” also gains space and light from a deep-set courtyard.
Since in the split-level house the individual levels are staggered, the ground floor is 1.5 m above ground level. In the living/dining area you are therefore sitting – inside as well as outside – at treetop height, which creates a wonderful atmosphere. Despite the height difference, there is direct access to the garden: a slightly raised slope directly in front of the patio leads down to the green area and is enthusiastically used by children to play in summer and winter!

The rooms are well-lit and the carefully thought-out details are subtly but effectively emphasised. For example, the floor-level window in the living room hides the neighbours and provides an atmospheric view into the green foliage. At the same time it captures the low-lying evening sun and immerses the living room in an ambient light.

Incidentally: the stones that, as expected, were found when excavating the foundation pit were incorporated in the preliminary stages in the building design: they can now be found in the natural stone facade and the sloping garden!”

Photos By: Michael Schnell

Like
Share

You Might Also Like

House in Sassuolo, Italy by Enrico Iascone Architetti
House in Sassuolo, Italy by Enrico Iascone Architetti
Commercial Space Turned into a Loft Style Home in Terrassa, Spain
Commercial Space Turned into a Loft Style Home in Terrassa, Spain
Modern Mountain Home in Truckee, California
Modern Mountain Home in Truckee, California
Photon Vortex Light by Arnout Meijer
Photon Vortex Light by Arnout Meijer
The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design
The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design
Amazing Rooftop Space in Silves, Portugal
Amazing Rooftop Space in Silves, Portugal

Post a Comment