Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Patio Doors, Glass Walls, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Casa Sulla Morella was completed in 2010 by the Reggio Emilia based studio Andrea Oliva Architetto. This fabulous 3,229 square foot, contemporary residence has been designed to take advantage of the sun, wind and rain, using a combination of solar panels, a rain-water tank and the buildings orientation, allowing natural ventilation.

This home is located in Castelnovo di Sotto, a municipality in the Province of Reggio Emilia, Italy.

Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Driveway, Lawn, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Garden, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Architecture, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Terrace, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Terrace, Glass Wall, Pathway, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Garden Lighting, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Evening Lighting, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Lighting, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Front Door, Brown Sofa, Rug, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

White Walls, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Stairs, Art, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Ground Floor Plan, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

First Floor Plan, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Eco Systems Diagram, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Diagram, Modern Eco-Friendly Home in Castelnovo di Sotto, Italy

Casa Sulla Morella in Castelnovo di Sotto, Italy, details by Andrea Oliva Architetto:

“To the borders of the country of Castelnovo Sotto, between the stream Morella and a roman road, in a landscape context characterized from channels, ditches, rows, shrubby stains, gardens, villas and agricultural houses it places the “House on the Morella”.

Inserted between rural landscape and observer to 60M from the road, suspended by the ground to protection of the tall stratum of superficial weather and to memory of the installations “terramare”, the residence is composed of two staggered elements to northeast: the porch or climatic mitigator and the housing space or insulating body.
With an orientation of 18° toward west the house exploits to the best the natural contributions that, because of the geometry of the porch, of the ample surfaces south glass door and of the flowing obscuring, they anticipate the opening to the “winter sun” and the protection from the “afternoon summer sun.”

The study about the solar axonometries has allowed, therefore, to opportunely appraise the incidence of the sun on the wrap and get into proportion the fixed screenings of the vertical settis and the horizontal shutters and the mobile screenings of the flowing panels.

The combination of some characters of the agricultural houses they are proposed through a reason euclidea, that in the key form-function, distils elements as the “porta morta” (passing space in the residence with scope of ventilation), the “sporto di gronda” ( coverage’s extension for protection of the vertical masonries) and the “portico” (integrated coverage or juxtaposed for the protection of open and external spaces of the building).
The residence has a structure important walls (smaller presence of thermal bridges), constituted by bricks with pores, of 38 cm, coupled to a layer of coat insulator on the external side of 10 cm, the attics are made of tiles and concrete with riddles in reinforced concrete, coibentate and separated while the coverage had a layer of 22 cm of isolation, that is coupled to a coverage mantle in corrugate iron, draining, connected to a system that pick up the rain water.

The windows are in plywood with low emissive glass and gas argon. The plant design is integrated with domotic and allows a reduction of the consumptions through the control of the temperature of the single rooms, the predisposition for an efficient job of the great electrical appliances, the automatic turning off of the lights in empty places, the checked generation of warm water for sanitaries and the regulation of the use times for each single instruments.

The heat system is constituted by radiant panels feed by a low condensation boiler while the sanitary warm water is integrated from panel’s solar, places on the coverage, where an integrated photovoltaic system for 6 Kw is in progress of realization. The residence is endowed with a mechanized system for the recycle of the air, that bring the scheduled consumption for the heating to 5,19 kWh / mq.year.”

Photos By: Kai-Uwe Schulte-Bunert

Like
Share

You Might Also Like

Villa Wohnen in Schindellegi, Switzerland by SimmenGroup
Villa Wohnen in Schindellegi, Switzerland by SimmenGroup
Catalan Farmhouse Restoration in Girona, Spain
Catalan Farmhouse Restoration in Girona, Spain
Canevas Collection by Charlotte Lancelot for Gan Rugs
Canevas Collection by Charlotte Lancelot for Gan Rugs
The Vivienda 19 by A-cero, Near Madrid, Spain
The Vivienda 19 by A-cero, Near Madrid, Spain
Rustic Red Mountain Ski Chalet in Aspen, Colorado
Rustic Red Mountain Ski Chalet in Aspen, Colorado
Tuunich Kanab in San Bruno, Mexico by Seijo Peon Arquitectos
Tuunich Kanab in San Bruno, Mexico by Seijo Peon Arquitectos

Post a Comment