Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Dusk Lighting, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

The SU House was completed in 2012 by the Stuttgart based studio Alexander Brenner Architekten. This stylish three-story residence is situated on a plot at the edge of a forest in the south of Stuttgart, Germany.

Garden, Winding Path, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Terrace, Garden, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Trees, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Garden, Art, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Stone Patio, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Outdoor Living Space, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Tiled Terrace, Outdoor Dining, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Sofa, Marble Tiles, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Contemporary Fireplace, Wood Store, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Dining Table, Lighting, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Dining Table, Lighting, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Indoor Swimming Pool, Glass Walls, Lighting, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Landing, Lighting, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Bedroom, Fireplace, Balcony, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Ground Floor Plan, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

First Floor Plan, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

Site Plan, Elegant Villa in Stuttgart, Germany

SU House in Stuttgart, Germany, Description by Alexander Brenner Architekten:

“On a plot in a villa quarter at the edge of a forest in the south of Stuttgart, a villa thoroughly designed down to the smallest detail was built for an art lover and her family.

From the piazza at the entrance to the site a silvery garage structure leads past the upper garden with the lake and the “morning patio” with its pebble stone flooring to the entrance on the north side.

Following the entrance hall the large dining table is placed below a two-storey void and lit by a skylight.

The removable floor-to-ceiling glazing opens up at right-angle to the terrace, so that the inside merges with the roofed over outside in the summer months. The kitchen was designed as an eat-in kitchen. It works either as a closed space or thanks to the wide sliding door as a part of the whole.

A large, broad fireplace directs to the living area, which was planned as a more secure and intimate place. A full-width skylight at the back sends light beams onto the wall with paintings and sculptures.

From the southern office- and workspace a narrow sculptural staircase leads down to the studio. This two-storey high, almost sacral area serves to present works of art – a passion of the client. Right next to the studio a storeroom for artwork is attached. The majority of the garden level consists of the pool and spa area.

The part of the sauna and steam bath is an introverted area which is kept in warm red and gold tones all around. The indoor swimming pool on the other hand opens with a floor-to-ceiling glazing towards the lower south-west part of the garden.

In the upper storey all bedrooms and the corresponding bathrooms are arranged around the gallery. The master-bedroom with fireplace, dressing room and bathroom is designed as an interconnected “private area”. The covered roof terrace, positioned in front of the bedroom offers a mile-wide view to south-west.

Even more breath-taking is the view from the overlying roof terrace.”

Photos By: Zooey Braun

Like
Share

You Might Also Like

The Long House, Norfolk, UK by Hopkins Architects
The Long House, Norfolk, UK by Hopkins Architects
Gerrit Rietveld Bungalow by Remy Meijers
Gerrit Rietveld Bungalow by Remy Meijers
Greenland Road Residence in Atlanta by Studio One Architecture
Greenland Road Residence in Atlanta by Studio One Architecture
The Breezehouse in Healdsburg, California by Blu Homes
The Breezehouse in Healdsburg, California by Blu Homes
Elegant Villa in Stuttgart, Germany
Elegant Villa in Stuttgart, Germany
Tiny House on Wheels: hOMe by Andrew and Gabriella Morrison
Tiny House on Wheels: hOMe by Andrew and Gabriella Morrison

Post a Comment