Modern Family Home in London by Bureau de Change Design Office

Patio Doors, Garden, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

The HomeMade house was completed in 2012 by the London based design studio Bureau de Change. This project is the first residential scheme by Bureau de Change and involved merging two neighbouring properties to form one family residence.

The house is located in London, England.

Street View, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Contemporary Kitchen, Brick Wall, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Dining Table, Kitchen, Open Plan, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Minimalist Kitchen, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Stairs, Kitchen, Living Space, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Contemporary Wood Stairs, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Dark Wood Flooring, Stairs, Glass Wall, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Bedroom, Wood Flooring, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Large Window, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Shower, Fireplace, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Bathroom, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Ground Floor Plan, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

First Floor Plan, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

Diagram, Modern Home in London by Bureau de Change Design Office

HomeMade in London, England, Description by Bureau de Change:

HomeMade’ is the first residential scheme by London-based design studio Bureau de Change.
The project takes two neighbouring properties and merges them into a single family home with a new extension providing a kitchen and living space at the rear of the property.

The first design step was to connect the two properties by opening up many of the dividing walls and creating openings to give visibility, access and a more unified feel.

“By changing the plan form in this way, we fundamentally altered the flow of the houses. We didn’t want to be constrained by the old format – we wanted to address it as a single family space.
A key part of this was identifying a new ‘heart’ for the home.” said Billy Mavropoulos, architect and Bureau de Change partner.

This ‘heart’ is created through an oak-wrapped box which sits at the meeting point between the original house and the new family space. Within this box is contained storage, partitions and a new cloakroom.

At its edge sections of timber are peeled at right angles to form an open staircase leading to the floors above.

Beyond this core sits the new kitchen and dining space – created by wrapping the entire rear facade in glass, as though the two buildings are being physically pulled together by the glazing.
This 11 metre-long façade consists of tall sliding glass doors which blur the boundary between the inside and outside. At the edges, the glass doors ‘climb’ over the original building, creating skylights and windows with the same finish and detailing.

Inside this space, the steel kitchen islands are hidden within two oversized resin shells which appear to have been pulled up from the floor.

Inside the house, original features have been retained or reused wherever possible. But at the rear, the character of the new extension is also adopted in the first floor where new windows form large glass walls in the bathroom and at points, are extruded to create seating.

Throughout the house the differences between old and new, light and dark are celebrated.
“We were very sensitive to how materials and colour were used to create a coherent identity for the house and balance between the old and new.

In the extension, the coolness of the polished resin floor is warmed by the large reclaimed brick walls and the routed oak core.

Elsewhere in the house bright white walls are set against dark timber floorboards. Resulting in rooms which have a unique character, but a house with a unified story.”

Photos By: Eliot Postma

Like
Share

You Might Also Like

Top of the Hill Residence in Melbourne, Australia
Top of the Hill Residence in Melbourne, Australia
Optimum Indoor/Outdoor Connectivity: S House in Lima, Peru
Optimum Indoor/Outdoor Connectivity: S House in Lima, Peru
Hilltop Home in Thessaloniki, Greece by Office 25 Architects
Hilltop Home in Thessaloniki, Greece by Office 25 Architects
Spectacular Glass House, Vilnius, Lithuania
Spectacular Glass House, Vilnius, Lithuania
W Hotel, Barcelona by Ricardo Bofill
W Hotel, Barcelona by Ricardo Bofill
Iniala Beach House in Phuket, Thailand
Iniala Beach House in Phuket, Thailand

Post a Comment