Minimalist Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

 Poolside, Evening, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

The Dinesh Mill Bungalow was completed in 2010 by the Mumbai based studio Atelier dnD. This elegant minimalist home has been designed to keep the client constantly in touch with the outdoors. The property is located in Baroda, India.

Pool Lighting, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Waterfall, Outdoor Pool, Evening, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Outdoor Bar, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Lawn, Pool, Patio Door, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Pool, Water Feature, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Gardens, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Veranda, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

External Stairs, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Entrance Porch, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Living Space, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Modern Dark Kitchen, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Black Dining Table, Lighting, Art, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Bedroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Bedroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Master Bedroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Bathroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Dark Bathroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Master Bathroom, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Ground Level Floor Plan, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

East Elevation, Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Dinesh Mill Bungalow in Baroda, India, Description by Atelier dnD:

Concept
To build a minimalist house with simple clean lines, uncluttered geometry, fluid, transparent spaces where the interiors and exteriors blend into each other in an attempt to keep the user constantly in touch with the outdoors.

The site with thriving greenery was located just outside Vadodara city. The brief was very clear – to design a contemporary house for this family of three and their support staff meeting their functional requirements. The challenge of the site really lay in preserving the natural vegetation that abounded on the plot. The planning went through several iterations in a bid to preserve as many of the trees on site as possible.

Design
The main driveway leads to a white cantilever porch which defines the drop-off point for the house. The house itself is an extended spine from this point with various functions attached to it along its length.

Three outdoor verandas serve as attached semi-open entities to functions like living and bedrooms. The outdoor pool and deck hugs the living spaces and master bedroom thereby bringing in the cool air during winters. This poolside space extends into a lawn making it ideal space for leisure. An external staircase leads one to terrace which features open Jacuzzi capturing the vast green forest around the site.”

Photos By: Sebastian Zachariah

Like
Share

You Might Also Like

Lake House, Lake Tahoe by Mark Dziewulski Architect
Lake House, Lake Tahoe by Mark Dziewulski Architect
Balinese-Style Home in Kuala Lumpur, Malaysia
Balinese-Style Home in Kuala Lumpur, Malaysia
Bright Contemporary Home in Tokyo, Japan
Bright Contemporary Home in Tokyo, Japan
Carrillo Residence, Los Angeles by Ehrlich Architects
Carrillo Residence, Los Angeles by Ehrlich Architects
Villa SSK Overlooking Tokyo Bay in Chiba, Japan
Villa SSK Overlooking Tokyo Bay in Chiba, Japan
Aquatic Backyard in The Netherlands by Centric Design Group
Aquatic Backyard in The Netherlands by Centric Design Group

Post a Comment