Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Outdoor Living, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Casa Itu was completed in 2012 by the São Paulo based Studio Arthur Casas. This modern contemporary home was built for a young family. The property is located on the banks of a small lake in the town of Itu, about an hour from São Paulo city, Brazil.

Entrance, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Garden, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Outdoor Living Space, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Pool, Wood Decking, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Hallway, Wooden Floors, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Sofas, Living Space, Terrace, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Living Space, Outdoor Pool, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Lake View, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Kitchen, Dining, Terrace, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Ground Floor Plan, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

First Floor Plan, Casa Itu in São Paulo, Brazil by Studio Arthur Casas

Casa Itu in São Paulo, Brazil, Description by Studio Arthur Casas:

“Located about an hour from São Paulo, the house in Itu is a refuge for a young couple with children. A prime position on the banks of a small lake and the presence of a large yellow ipe tree led us to create a house that takes maximum advantage of the landscape.

The floor plan in L shape divides the house in a simple way: the main volume contains the children´s room in the ground floor, a courtyard next to the home theatre forms an intimate living room, a large living room opens onto the terrace and garden , erasing the boundaries between inside and outside. Above this volume are situated the master suite and a
gym. In the secondary volume are the dining room, kitchen and the service areas. On the first floor of this volume are the guest rooms.

The house is marked by horizontality and fluidity between the spaces. The entry is made at the point where the two volumes converge; a low-ceiling guides the look to the external landscape. On one side the stone floor of the dining room goes towards the terrace, gradually merging into the garden.

The living room is at a slightly lower level and has a higher ceiling. A tree trunk dominates this space, covering the single column present in the room. The windows slide completely and are hidden inside the walls, bringing the terrace and landscape into the house.

The wood floor and ceiling give a warm and domestic aspect to that space that is merged with nature. A second terrace room was created under the pergola in continuity with the living room. The whole side of the volume is dominated by a large wooden deck and a swimming lane, integrated with the landscape by rocks that penetrate the pool.

The old Yellow Ipe tree was preserved and merges with the architecture; a staircase was created aligned with that tree to connect the deck with the first floor. Several pathways are possible between inside and outside, being one of the most strong characteristics of the plan.

Covered in cumaru wood and painted with a colour that uses the local earth, even though it contains a large volume the house holds a discrete insertion in the landscape, its strong horizontality in dialogue with the tree canopies that surround the site.”

Photos By: FG+SG Architectural Photography

Like
Share

You Might Also Like

Unique Beachfront Vacation Home in Costa Rica
Unique Beachfront Vacation Home in Costa Rica
Sculptural Modern Home in Johannesburg, South Africa
Sculptural Modern Home in Johannesburg, South Africa
Pool House & Wine Cellar in Nashville, Tennessee by Beckwith Interiors
Pool House & Wine Cellar in Nashville, Tennessee by Beckwith Interiors
Three-Story Home, Mumbai, India by ZZ Architects
Three-Story Home, Mumbai, India by ZZ Architects
Renovation and Extension in Chelmer, Brisbane
Renovation and Extension in Chelmer, Brisbane
Contemporary Split-Level Home in Aalen, Germany
Contemporary Split-Level Home in Aalen, Germany

Post a Comment