Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Pond, Terrace, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

The Atherton Residence was completed by the San Francisco based studio Turnbull Griffin Haesloop Architects. This fabulous home was built with consideration of the owners requirements, he wanted a home that “maximizes the drama of the pond and takes advantage of the privacy of the site”.

As for sustainability, the roof conceals both photovoltaic and solar hot water panels, the residence has been constructed with green building materials and there is a special cooling system, removing the need for air conditioner machines.

The Atherton Residence is located in Atherton, California, USA.

Patio Doors, Terrace, Water Feature, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Large Windows, Water Feature, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Swimming Pool, Terrace, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Pool House, Outdoor Kitchen, Terrace, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Garden, Water Feature, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Dining Table, Patio Doors, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Living Space, Rug, Sofas, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Living Space, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Living Space, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Floor Plan, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Floor Plan, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Environmental Diagram, Sustainable Retreat by the Pond in Atherton, California

Atherton Residence, Description by Turnbull Griffin Haesloop Architects:

“Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature landscaping and a man-made pond that the clients wanted to preserve. They wanted their new house to be a private retreat that maximizes the drama of the pond and takes advantage of the privacy of the site.

The design solution breaks the program into four buildings – main house, study, pool house and garage – that ring the edge of the site and focus inward on the pond, garden and pool. Large sliding glass doors open directly out to the pond and terrace. The roofs conceal photovoltaic and solar hot water panels. The house is heated with a radiant system in the stone floors, and despite the hot climate it is not air conditioned, but passively cooled with a combination of overhangs, shades, and operable windows.

The house also features many green building materials, including high fly-ash concrete, formaldehyde-free casework and denim insulation. The new house creates a special place for the clients, making a main residence feel like a vacation retreat.”

Photos By: David Wakely

Like
Share

You Might Also Like

Tasteful Modern House in Auckland, New Zealand
Tasteful Modern House in Auckland, New Zealand
Impressive Contemporary House in Moscow, Russia
Impressive Contemporary House in Moscow, Russia
Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Maison Cambolin in Valais, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Maison Cambolin in Valais, Switzerland by Savioz Fabrizzi Architecte
Cliff-top Home with Spectacular Views in Wellington, New Zealand
Cliff-top Home with Spectacular Views in Wellington, New Zealand
Whidbey Island Cabin with Exceptional Views
Whidbey Island Cabin with Exceptional Views

Post a Comment