Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Art, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

The Yorkville Penthouse II was completed in 2011 by the Toronto based interior design practice Cecconi Simone. This striking 4,300 square foot, full-floor penthouse is located in Toronto, Canada.

Art, Hallway, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Sofa, Modern Fireplace, Art, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Fireplace, Table, Art, Chairs, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

White Kitchen, Breakfast Bar, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Bright Kitchen, Island, Food Bar, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Art, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Living Space, Art, Sofa, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Home Office, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Bedroom, Art, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Bath, Shower, Glass Walls, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Bathroom, Marble Tiles, Lighting, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Marble Tiles, Lighting, Bath, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Glass Shower, Bathroom, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Glass Shower, Bathroom, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Large Mirror, Modern Sink, Bathroom, Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone

Yorkville Penthouse II in Toronto, Canada by Cecconi Simone:

“This 4300 square foot contemporary penthouse by Cecconi Simone occupies an entire level in a new, hi-rise condominium in Yorkville, Downtown Toronto. In line with current social trends, the clients – husband and wife empty-nesters – have downsized from a large, 1950s-era suburban home, opting instead for a more urban, less car-dependent lifestyle.

The penthouse space, initially a raw shell, saves for the placement of the plumbing, presented an exceptional opportunity to create a living environment tailored perfectly to the clients’ needs. To that end, a modern, urban home has been crafted, with a clean design aesthetic in a palette of warm finishes. The residence is organized into a semi-open-plan, with fluid yet distinct public and private zones. Numerous occasions for displaying art are incorporated throughout.

In the private elevator lobby, separating the public and private areas of the residence, a lowered ceiling and curtain treatment, concealing mechanicals and building services, produce a compressed and softened introductory space. This enhances the sense of expansion and polished precision upon entry into the rest of the penthouse.

In the public zone, the gallery-passage adjoining the living area is clad in white glazing panels, providing a neutral backdrop for artwork and creating an engaging contrast to the walnut floor tiles. A specially-commissioned screen, by Toronto-artist Ken Gangbar, delineates the gallery-passage and living area without hindering views.

In the expansive living area, a custom, double-sided fireplace separates a larger gathering space from a smaller conversation space. Generous window openings and white-painted wall surfaces frame city views and receive works of art.

The adjacent, open-plan dining–kitchen–den area, flooded with natural light from successive, near floor-to-ceiling windows, is designed for casual, family get-togethers and catered meals for friends and guests. An extended counter island accommodates buffet and cocktail-style events. During food preparation, the cooking area may be separated from the dining, den and living areas with sliding, glass, pocket partitions. Integrated and built-in appliances and custom millwork with invisible hardware eliminate visual clutter.

In the private zone of the residence, the master suite embraces an art-display area, sleep area, and his and hers ensuite with dressing area. His ensuite, with back entry, is isolated acoustically from the sleep area to ensure quiet during early-morning grooming and dressing. Her dressing area includes a small work space, gathering paperwork from more visible parts of the residence. In her ensuite, the tub at the windows is raised on a platform to accommodate plumbing. Generated by practical need, the plinth enhances the tub as the focal point of the space.”

Photos courtesy of Cecconi Simone

Like
Share

You Might Also Like

Captivating Modern Home in Monasterios, Spain
Captivating Modern Home in Monasterios, Spain
Contemporary Concrete House in Montecito, California
Contemporary Concrete House in Montecito, California
Spectacular Oceanfront Home in Tossa De Mar, Spain
Spectacular Oceanfront Home in Tossa De Mar, Spain
Fabulous Cliff Top Home in Knyzna, South Africa
Fabulous Cliff Top Home in Knyzna, South Africa
LOCK Table by J.P.Meulendijks
LOCK Table by J.P.Meulendijks
Modern Family Home Overlooking Sydney’s Middle Harbour
Modern Family Home Overlooking Sydney’s Middle Harbour

Post a Comment