Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Entrance, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

The Twin Peaks House was completed in 2011 by the Melbourne based studio Jackson Clements Burrows. This project involved the renovation and addition to an existing Edwardian house, designed for a family with three children. Located in Hawthorn, a suburb of Melbourne, Australia.

Terrace, Patio Doors, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Living Space, Grey Sofas, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Rug, Grey Sofas, Living Space, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Kitchen, Breakfast Bar, Island, Dining Table, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Open Plan Living, Dining, Art, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Kitchen, Dining Table, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

White Bathroom Sink, Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows:

“This project involved the design of alterations and addition to an existing Edwardian house of some historical significance which is located in an area with a Heritage overlay.
The brief for the house revolved around accommodating a family, including 3 children. The proposal included 3 new bedrooms and activity space to the new first floor at the rear and a large family /kitchen area directly below.

The existing house included a new master bedroom / ensuite, study and the maintenance of the original grand dining room and lounge areas.

The idea of the house was organised around finding a compatible but distinctive relationship between the existing interior and the new addition and the existing external form and the new addition.

This was achieved through the use of a common materiality contrasting black brick for the new against red brick in the old.

The pitched external roof forms, a requirement of stringent Heritage guidelines, were expressed as “twin peaked” gable ends that aligned directly with the with the double valley hip roof of the existing house.

The external timber clad rain screen is defined as a one third proportion that aligns directly with the existing slate tiled roof of the existing house.

While compatible in terms of proportion and alignment the reductive abstraction of the new exterior and interior, suggests a new relationship to both the immediate garden and the greater surrounding context.

Internally the new addition uses white painted timber lining boards and exposed internal black work to define a new family living space.

The use of materials normally associated with the exterior of a Heritage house suggests an inversion of our normal reading of an interior that is both surprising and yet reassuring in terms of its familiarity.”

Photos By: Shannon McGrath

Like
Share

You Might Also Like

Elegant Modern Home in Golden Beach, Florida
Elegant Modern Home in Golden Beach, Florida
Impressive Modern Home in Toronto, Canada
Impressive Modern Home in Toronto, Canada
Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ
Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ
Baan Citta in Bangkok, Thailand by THE XSS
Baan Citta in Bangkok, Thailand by THE XSS
Penthouse in Udine, Italy by Menzo Architettura & Design
Penthouse in Udine, Italy by Menzo Architettura & Design
Casa Incantata B&B, Revò, Italy
Casa Incantata B&B, Revò, Italy

Post a Comment