Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Bridge, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Raleigh based studio Tonic Design + Construction has completed the Chiles Residence. The project involved the redesign of an abandoned home from the 1960’s.

The property is now a 3,500 square foot contemporary space, designed and built for art collectors John and Molly Chiles. The Chiles Residence is located in Raleigh, North Carolina, USA.

Outdoor Spiral Staircase, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Living Space, Sofa, Coffee Table, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Bridge, Glass Walls, Front Door, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Spiral Stairs, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Wood Terrace, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Roof Terrace, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Roof, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Kitchen, Breakfast Table, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Kitchen, White Table, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Modern Metal & Wood Stairs, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Landing, Stairs, Art, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Stairs, Landing, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Landing, Art, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Lighting, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Floor Plans, Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction

Chiles-House-Raleigh-North-Carolina-Before-1

Chiles-House-Raleigh-North-Carolina-Before-Model

Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction:

“The modern 3500-square-foot house was designed and built for art collectors John and Molly Chiles. It was constructed on the bones of an old modern, steel-framed and wood-panelled house overlooking Crabtree Creek in Raleigh, NC, that was abandoned in the 1960s.

The original house was in terrible shape: Its wood walls and floors, camouflaged by kudzu and ivy, had rotted. Yet the “bones” were still strong in concept, and the couple saw through the clutter. They were confident that the neglected remains could form the basis for a dramatic new house that would pay homage to mid-20th century modern design.

In form and plan, the new house provides both open perches and quiet retreats on its wooded hill site. Rusted steel panels, white painted steel beams, wood, aluminium, and glass frame views of the landscape and the clients’ extensive art collection.

The main level’s modern, open floor plan creates loft-like spaces in which low walls, area rugs, and mid-century modern furnishings loosely define boundaries between living room, dining room, office, kitchen, and breakfast area. This plan encourages movement through the various spaces and levels of the house.

The roof garden combines elements that serve, both in form and reason, to counter the clearly defined steel structure and to evoke feelings of height and expansion.

Because her house is sited halfway down a hillside and nestled in a stand of old-growth beech trees, Molly Chiles envisioned the roof deck as a large-scale “table on top of the house” where friends could gather for social occasions in a space with views across the treetops to the distant horizon.

As a design/build firm, Tonic worked with a structural engineer and steel crafters to fabricate a striking spiral staircase that connects the main living level to the roof deck. Clipped onto the side of the house, the outdoor stair’s helical form stands in contrast to the grid-like steel structure.

A gently curving driveway offers ever-changing vantage points to view the house’s exuberant form. A steel and ipe wood bridge spans a private walled garden and connects the drive to the front door.”

Photos By: Jim West

Like
Share

You Might Also Like

Pangal Cabin in Casablanca, Chile by EMa Arquitectos
Pangal Cabin in Casablanca, Chile by EMa Arquitectos
Porcelain Christmas Tree in Hasselt, Belgium by Mooz
Porcelain Christmas Tree in Hasselt, Belgium by Mooz
Traditional Wine Growers Home Remodel in Vétroz, Switzerland
Traditional Wine Growers Home Remodel in Vétroz, Switzerland
Lakeside Family Home in Singapore
Lakeside Family Home in Singapore
Beaver Street Reprise, San Francisco by Craig Steely Architecture
Beaver Street Reprise, San Francisco by Craig Steely Architecture
Japanese-Inspired Family House in Burns Beach, Perth, Australia
Japanese-Inspired Family House in Burns Beach, Perth, Australia

Post a Comment