AR House with Panoramic Mountain Views in La Calera, Colombia

AR House in La Calera, Colombia

The AR House was completed in 2012 by Campuzano Architects. This 6,458 square foot contemporary residence enjoys spectacular panoramic views of the eastern mountain range and the Sopó Valley beyond.

The AR House is located in the municipality of La Calera, near Bogotá City, Colombia.

Stone Wall, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

Glass Walls, AR House in La Calera, Colombia

Patio Doors, AR House in La Calera, Colombia

Patio Doors, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Lighting, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

Water Feature, Stairs, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

AR House in La Calera, Colombia

Garden, Stone Wall, AR House in La Calera, Colombia

Courtyard, Water Feature, AR House in La Calera, Colombia

Roof Garden, Mountain Views, AR House in La Calera, Colombia

Roof Terrace, Mountain Views, AR House in La Calera, Colombia

AR House in La Calera, Colombia

Sofas, Coffee Table, Modern Fireplace, AR House in La Calera, Colombia

Modern Fireplace, AR House in La Calera, Colombia

AR-House-La-Calera-Colombia-Modern-Black-White-Fireplace

Living Space, AR House in La Calera, Colombia

Kitchen, Breakfast Table, AR House in La Calera, Colombia

Dining Room, AR House in La Calera, Colombia

Wood Staircase, AR House in La Calera, Colombia

Bedroom, AR House in La Calera, Colombia

Floor Plan, AR House in La Calera, Colombia

AR House in La Calera, Colombia by Campuzano Architects:

“Located in the municipality of La Calera, nearby Bogotá city; the AR HOUSE was implanted into a sloping ground and a triangular shape plot. Nevertheless, this particular feature lets the house enjoy from the eastern mountain range, as the closest view, to the far view of the Sopó Valley.

The main spaces of the program were placed in a longitudinal scheme with the purpose of link them with the farthest view. At the same time, the access floor has been bored in its centre with a courtyard, where a water surface takes place too.

Through this external space, the social level and the roof are connected, in which is also possible to enjoy a 360-degree view of the surroundings, like a ship. So, the courtyard becomes the core of the house, improving lighting, warming up the indoor spaces, bringing the sky to the ground by reflections on the water and finally, taking the outdoors inside of the built spaces.

Furthermore, the building form takes advantage of the topography. This condition allows locating below the social spaces and the access level, the secondary bedrooms, an office and a spa; connected directly with the private backyard in terms of use and views.

From the street, the house seems like one floor high volume. Between the courtyard and the view of the private backyard, the social areas were organized in an open way.

The living, the dining area and the kitchen; are integrated in one space, generating transparency in all directions. Over the basement, a cube rest in a cantilever where the main bedroom and its private terrace take place. This cube was inserted to the interior of the longitudinal volume, forming the courtyard and the roof terrace bounders.

Regarding some climatic conditions, the predominant winds come from the southeast. However, these conditions change throughout the day.

The fabric of the south façade made of a concrete frame, glass and a rusty steel latticework; protects the house of the predominant winds.

This also has privacy purposes; it reduces the view of the internal spaces from the closest neighbours and the access road. Likewise, the dug land was used to flatten the backyard and shape slopes that protect the house from the wind and the view from the outside.

The green roof has been a main feature of the house as well; the principal idea of it is to be used as a thermal insulation, providing better internal conditions regarding internal temperatures.

On the other hand, it is part of the landscape design. The monochromatic and austere materiality of the house, improve spatiality, lighting and relations between indoors and outdoors, which are the protagonists.”

Photos By: Gabriel & Carlos Campuzano

Like
Share

You Might Also Like

Modern Home in Oosterhout, The Netherlands
Modern Home in Oosterhout, The Netherlands
Hudson Valley Country House by Fractal Construction
Hudson Valley Country House by Fractal Construction
Modern Villa with Spectacular Sea Views in Ibiza, Spain
Modern Villa with Spectacular Sea Views in Ibiza, Spain
Holiday Home Renovation in Ayent, Switzerland
Holiday Home Renovation in Ayent, Switzerland
Beautiful Waterfront Home in Coogee, Australia
Beautiful Waterfront Home in Coogee, Australia
Foam Road Fingal Residence by Jam Architecture
Foam Road Fingal Residence by Jam Architecture

Post a Comment