Secluded Weekend Retreat in Long Grove, Illinois

Weekend-Residence-Illinois-USA-Garden

This large, single story contemporary home was completed in 2008 by the Evanston based studio Grunsfeld Shafer Architects. The residence was designed for a multi-generational family, with 6,500 square feet of living space.

The property is located in Long Grove, Illinois, USA.

Outdoor Pool, Weekend Residence in Illinois, USA

Weekend Residence in Illinois, USA

Entrance, Weekend Residence in Illinois, USA

Weekend Residence in Illinois, USA

Wood Decking, Pool, Weekend Residence in Illinois, USA

Pergola, Outdoor Kitchen, Weekend Residence in Illinois, USA

Lighting, Weekend Residence in Illinois, USA

Lighting, Weekend Residence in Illinois, USA

Patio Doors, Weekend Residence in Illinois, USA

Entrance, Weekend Residence in Illinois, USA

Large Front Door, Weekend Residence in Illinois, USA

Exposed Concrete, Weekend Residence in Illinois, USA

Site Plan, Weekend Residence in Illinois, USA

Weekend Residence in Illinois, USA by Grunsfeld Shafer Architects:

“Rigorous parameters dictate the design of this weekend residence, an architecturally distinguished one-level house for a multi-generational family.

As a counterpoint to the owners’ high-rise lifestyle, the home accommodates an abundance of family and guests and offers immediate access to the land. It is also serene, comfortable and secluded.

The owners can re-energize from city life, enjoy intimate landscape views from every room and roam the grounds.

The structure is a simple configuration of three contiguous pavilions of varying heights, each housing different functions. But all offer light-filled living spaces with significant volume to heighten the airy nature of the home.

The design reflects the family’s desire to provide an epicentre for action; access the outdoors from multiple spaces; provide room for family interactions at the pool, play areas and central fireplace; have private spaces for intimate activities such as reading; and embrace sustainable initiatives.
To these ends, the design features:

A 6500 sq. ft. floor plan that is precisely sited to maximize daylight, sightlines and ventilation and allows visual and physical access to the rolling acres.

Eco-friendly solutions that include a geothermal heating and cooling system, high-efficiency foam insulation, Low-E2 argon-filled insulated glazing, and low-VOC materials throughout; meticulously calculated overhangs to provide solar shading; and Energy Star appliances, low- flow fixtures and recycled materials including resilient flooring and carpets.

Three interconnected pavilions–a voluminous living space with a cantilevered brise-soliel to modulate the Southern light; a guest wing with three bedrooms and an exercise studio that slides open to the pool environs; and a secluded master suite pavilion.

The use of strong yet honest materials (architectural concrete, lead-coated copper, wood and stone) combined with simple, straightforward design elements such as high ceilings, varied rooflines, vermillion columns; custom designed built-in steel shelving which spans the length of the kitchen-living room space and an in-situ architectural concrete chimney.

Channel glass that streams consistent northern light, allowing for minimal use of electrical lighting during the day.

A shallow pool with a sound feature to generate a sense of tranquillity, a stacked lumber BBQ and a custom designed sunshade.

Its dramatic scale signals the home’s entry and visually bridges an architectural divide between the public voluminous living space and the private master suite of the house.
The panel pivots effortlessly, providing varying degrees of transparency, security and exposure of, and to, the residence.

When fully opened at 90 degrees, it reveals the voluminous foyer to the world outside, totally transforming the nature of the space. It also provides ventilation and a direct passage to the pool environs, a covered outdoor eating area and the private grounds beyond.
Its character and presence is heightened by its high-gloss paint and slender, sculptural stainless steel pull.

In context, the thoughtfully rendered and subtly articulated portal and vermillion panel represents daring artistry and offer a stunning and vibrant counterpoint to the residence’s sedate, understated, elegant materials palette.”

Photos By: Steve Hall © Hedrich Blessing

Like
Share

You Might Also Like

Open Beach House in San Salvador, El Salvador
Open Beach House in San Salvador, El Salvador
Stylish Townhomes in Boulder, Colorado
Stylish Townhomes in Boulder, Colorado
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Stylish Apartment in Stockholm, Sweden
Elegant Contemporary House in San José, Costa Rica
Elegant Contemporary House in San José, Costa Rica
Vacation Home in Mendocino County, California
Vacation Home in Mendocino County, California
Minimalist Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD
Minimalist Bungalow in Baroda, India by Atelier dnD

Post a Comment