Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

The Oslo based studio Gudmundur Jonsson Arkitektkontor completed the Casa G project in 2009.

This two story vacation home has been designed in harmony with the natural surroundings. The house offers striking views in every direction, the sea and islands to the south, mountains in the north, the river and canyon in the west and the glacier in the east.

The Casa G home is located in Iceland.

Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Glass Walls, Balcony, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Side Entrance, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Living Space, Kitchen, Grey Sofas, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Grey Sofas, Coffee Table, Views, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Stairs, Living Space, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Stairs, Glass Walls, Living Space, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Open Plan Living, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Landing, Living Space, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Living Space, Glass Stairs, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Stairs, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Stairs, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

First & Second Level Plans, Vacation Home in Iceland Inspired by Nature

Casa G by Gudmundur Jonsson Arkitektkontor:

“The concept of Casa G is based on reading and feedback to the landscape it exists on. The characteristic landscape situation and view differences distinctively in each direction. Towards south the view to the sea and islands, towards north the characteristic triangular mountain, towards east the glacier and towards west the river and canyon.

Those elements are the creator of the project, the transitions between the landscape views giving the entrance from the north and the curved plan giving a vitalized focus towards the seaside in south. When turning back the north view towards the mountain is as well enhanced with the widening view due to the fan-shape of the tilting wooden wall, being a mediator between the northern and southern landscape characteristic.

The tilting is an answer and an interpretation of the glacier towards east, they are communicating and the only and huge window in that wall is creating “a painting” of the glacier experienced from the interior.

The guest-wing of the building stretches to the canyon and the river towards west. Thus the building concept is a composition and dialog of views and experiences of the various nature at site.
The House is constructed with in-situ concrete using special designed mouldings with pattern that derives from an interpretation of a special landscape feature in few Icelandic mountains.

This particular feature or structure of the mountain is called “Studlaberg” and is strangely enough associated with hexagonal pattern. The “Studlaberg” was the inspiration to the concrete mouldings. The wooden wall is in Zebra and was prepared outdoors in order to obtain the same weathered finish inside as outside. When the process during a year was sufficiently completed the wood aging/greyish-process was stopped with impregnation treatment. The boards are carved in different dimensions in order to create variety in the façade.

The ground floor and basement is covered with the Icelandic “Blágryti” (bluestone) which is dark greyish-blue with minimal pattern and structure. When mounted without gaps in variety in lengths and depths it gives a homogenic and neutral exclusive floor. Blágryti is also used as wall covering in particular places.

The first floor is covered with broad pre-treated Oak boards.

As often the staircase is a particularly important and sculptural element. In this case I felt the need of correspondence between the main floor and the staircase. The stair is actually constructed with steel frame and covered completely at all sides with the Icelandic Bluestone. The stones junctions are all in 45 ° in order to obtain the massivity and homogeneous sculpture giving the impression that the stair was carved out of the mountain in 1 whole peace.

To emphasize this it was of utmost importance to have the glacing in one peace as well.
Colors are kept in neutral tones and mostly inspired by the colors in the Icelandic nature.”

Photos courtesy of Gudmundur Jonsson Architects

Like
Share

You Might Also Like

Fantastic Panoramic Views: Tanager Residence in West Hollywood, California
Fantastic Panoramic Views: Tanager Residence in West Hollywood, California
Stripe House in Leiden, The Netherlands
Stripe House in Leiden, The Netherlands
Lefevre House, Peru by Longhi Architects
Lefevre House, Peru by Longhi Architects
Holiday Home with Floating ‘Lid’ Roof in Emu Bay, Australia
Holiday Home with Floating ‘Lid’ Roof in Emu Bay, Australia
The Vivienda 19 by A-cero, Near Madrid, Spain
The Vivienda 19 by A-cero, Near Madrid, Spain
Contemporary Penthouse on Broadway in Manhattan
Contemporary Penthouse on Broadway in Manhattan

Post a Comment