Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York

The Beach Walk House was completed in 2011 by the New York based studio SPG Architects. This project presented the architects with a host of challenges, including strict local codes regarding site coverage and height, there are also very specific sea view corridors.

This modern home is situated directly behind beach-front dunes on Fire Island, New York, USA.

Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York

Modern Sofas, Living Space, Glass Walls, Beach Walk House, Fire Island, New York

Contemporary Fireplace, Beach Walk House, Fire Island, New York

Open Plan Space, Kitchen, Beach Walk House, Fire Island, New York

Compact Kitchen, Dark Island, Beach Walk House, Fire Island, New York

Dining Table, Multi Colored Seats, Beach Walk House, Fire Island, New York

Modern Glass Stairs, Beach Walk House, Fire Island, New York

Bedrooms, Beach Walk House, Fire Island, New York

Bedroom, Wooden Walls, Beach Walk House, Fire Island, New York

First & Second Floor Plan, Beach Walk House, Fire Island, New York

Beach Walk House, Fire Island, New York by SPG Architects:

“This Fire Island house is located directly behind beach-front dunes. The strict requirements of both FEMA and local codes regarding height, lot line, setbacks, and site coverage; the proximity of neighbours; and very specific view corridors all presented a host of challenges.

Our response was to create a dynamic composition of three intersecting rectilinear forms, which is rotated on the site off the prevailing grid. This decision maximized both views and privacy. The volume at grade is delineated by dark, vertically slatted, wood breakaway walls, which obscure the support pilings and provide storage for water sports equipment.

The centre volume, clad in horizontal wood siding, houses bedrooms & baths and provides roof decks for the living level. The metallic clad upper volume contains a large, open-plan living space with spectacular water views.

The upper two living volumes reverse the typical public/private relationship of rooms so that the primary living spaces can fully enjoy the extended views of the island and the ocean. The middle volume contains the five bedrooms – the four guest rooms for the adult children of the family all laid out exactly the same, with a more commodious master bedroom suite.

The soft neutral colours and natural wood tones used in the architecture are enlivened by the bold use of color used throughout the house in furnishings, textiles and art prints. Indoor-outdoor furniture is used throughout the interiors and the exterior decks, unifying this vacation home’s living spaces with a bright and vibrant palette.”

Photos By: Jimi Billingsley, Daniel Levin

Like
Share

You Might Also Like

The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design
The Doheny Residence, Hollywood Hills by Luca Colombo Design
Boutique Retreat in Costa Rica
Boutique Retreat in Costa Rica
Black on White House in Wenzenbach, Germany by Fabi Architekten
Black on White House in Wenzenbach, Germany by Fabi Architekten
Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon
Striking Oceanfront House in Jbeil, Lebanon
Maison de Bromont, Quebec, Canada by Paul Bernier
Maison de Bromont, Quebec, Canada by Paul Bernier
Weekend Lakeside Retreat in Marble Falls, Texas
Weekend Lakeside Retreat in Marble Falls, Texas

Post a Comment