Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Ecologia Montreal by Gervais Fortin

The Ecologia Montreal house was designed by Gervais Fortin. This project is the first single family home in Montreal, Canada, aiming for a Platinum LEED certification.

Living Space, Front Door, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Stairs, Courtyard, Living Space, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Wooden Dining Table, Black Seats, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Patio Doors, Living Space, Grey Sofas, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Dining Table, Hanging Light, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Courtyard, Glass Walls, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Kitchen, Lighting, Beams, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Breakfast Table, Kitchen, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Kitchen, Dining Space, Open Plan, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Internal Cortyard, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Courtyard, Wooden Floor, Concrete Wall, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Courtyard, Black Bench, Patio Doors, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Dining, Kitchen, Glass Wall, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Dining, Kitchen, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Dark Wood Terrace, Dining Table, Parasol, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

White Leather Chairs, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

White Chairs, Terrace, Outdoor Dining, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Staircase, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Open Bedroom, Bathroom, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Bathroom, Bedroom, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Bathroom, Ecologia Montreal by Gervais Fortin

Ecologia Montréal by Gervais Fortin:

“The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by using healthy, local and little polluting materials. The team demonstrated that it’s possible to build an ecological house without sacrificing the contemporary design. All the materials were hand-picked from the most eco-responsible suppliers of Quebec. A combination of exposed beams, big windows and an inner courtyard, signs the beauty of a cozy and modern living space.

Beyond the choice of visible materials, the Ecologia Foundation created with shapes, proportions and subtle energies a healthy place for the inhabitants to live. Ecologia Montréal is the first house in Quebec to integrate the BioGeometry ™ science, to control electromagnetic fields, to consider the energy of the earth and to infuse domestic water, in a vortex which enhances biophotons. The combination of all these factors, harmonize the emotional, vital and spiritual levels of the home and of its occupants.

The structure of the house is built in insulating concrete forms, a part of the material is constituted of 100 % recycled materials. As for the concrete used for the structure and as a thermal mass, concrete contains 39 % of recycled materials. Ideal in an urban setting, a green roof completes it all. Among the available options, the fiberglass roof was retained for its waterproofness and its life cycle of more than 100 years. To minimize the heat losses, the double glazing has a reflective film and krypton gas, offering an R value able to reach as high as R10.

The stone of the facade, from a local quarry, impresses by its imposing dimensions. A local artisan created hemp and lime walls giving them a rich and velvety aspect and do not contain either gypsum or paint. The panels of the kitchen are made from recycled materials and release very little urea formaldehyde. The household electrical appliances are among the most long-lasting and economic in water and electricity consumption. All the faucets have adapters to reduce the flow of water. Made with vegetable base resin, the bath and vanity of the master bathroom respect Eco-friendly values. The indoor furniture was made locally with resistant materials to daily uses. The magnificent recycled floors in white ash give the impression of vast and brighter rooms. The radiant floors, combined to a geothermal system, maximize the comfort. Even both wells that were drilled for the geothermal were executed in respect of the environment.

Wide planks of torrefied wood from make of the terrace and the inner courtyard spectacular living spaces.

To renovate in a ecological way is an ethical gesture, a gesture which we shall have to all apply one day.”

Photos By: Alexandre Parent

Like
Share

You Might Also Like

Kurt Brunner Residence in Sterzing, Italy
Kurt Brunner Residence in Sterzing, Italy
Stylish Contemporary Home in Garza Garcia, Mexico
Stylish Contemporary Home in Garza Garcia, Mexico
Japanese-Inspired Family House in Burns Beach, Perth, Australia
Japanese-Inspired Family House in Burns Beach, Perth, Australia
Modern Townhouse in Kuala Lumpur, Malaysia
Modern Townhouse in Kuala Lumpur, Malaysia
Modern Ski Lodge in Kvitfjell, Norway: Twisted Cabin
Modern Ski Lodge in Kvitfjell, Norway: Twisted Cabin
Bright Contemporary Home in Edmonton, Canada
Bright Contemporary Home in Edmonton, Canada

Post a Comment