Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

This exceptional floating home was completed in 2007 by the Seattle based studio Vandeventer + Carlander Architects.

The residence is 2,866 square feet, with three bedrooms and three and a half bathrooms. The roof deck, balcony and terrace, provide a further 850 square foot of living space.

This floating home is located on Lake Union, Seattle, Washington, USA.

Evening Lights, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Kitchen, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Living Space, Fireplace, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Living Room, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Living Room, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Contemporary Fireplace, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Spiral Stairs, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Balcony, Outdoor Living, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Stairs, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Hall, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Bedroom, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Bathroom, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Rooftop Deck, Lake Views, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

First Floor Plan, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Second Floor Plan, Lake Union Floating Home, Seattle by Vandeventer + Carlander Architects

Lake Union Floating Home by Vandeventer + Carlander Architects:

“Continuing a long and distinguished history of floating homes in Seattle, this new floating home is located on Lake Union, in the heart of the city. Offering panoramic views south of downtown Seattle, Queen Anne Hill to the west, and Gas Works Park northward, this home takes full advantage of its location. The clients requested a contemporary home which would provide the spaces required for comfortable living and gracious entertaining. The final design strives to meet these performance needs in a house that transforms what could be a banal “box” into one with architectural integrity.

Given a limited allowable footprint and the desire of the owner to maximize both interior living and outdoor entertaining spaces, the plan flips the typical residential model by locating public spaces on the upper level and private spaces on the entry level. This strategy allows for the consolidation of entertaining spaces in one large space on the upper level with direct access by circular stair to a rooftop deck. The design promotes flexibility of use and affords maximum exposure to views and light for the living areas.

The massing of the house is an exercise in carving; the challenge was to meet the clients’ needs for space yet develop an envelope that is visually interesting and coherent. Various decks are recessed into the volume and changes in materials and surfaces provide accents that speak to differentiated interior uses.

A translucent stair tower “knits” the two floors together and becomes a central visual element. Large sliding doors on the upper level open the interior to the exterior thereby enhancing the connection of living spaces to the surrounding lake. In bedrooms, the placement of glazed doors and windows was carefully considered to maximize views, to accentuate visual connections to the neighbouring floating home community, and to provide natural light.

Exterior materials were chosen for their aesthetic qualities and low maintenance. Aluminium panels cladding the entry level bathrooms complement the storefront windows on that floor. The upper level features rain screen cladding with fibre cement panels. These integrally colored panels complement the lighter toned Alaskan yellow cedar framed windows. The exterior composition is a direct reflection of internal uses.”

Photos By: Ben Benshneider

Like
Share

You Might Also Like

Casa S, Mountain House in Argentina by Alric Galindez Architects
Casa S, Mountain House in Argentina by Alric Galindez Architects
Bright Contemporary Home in Tokyo, Japan
Bright Contemporary Home in Tokyo, Japan
Outstanding Modern Family Home in Dorset, England
Outstanding Modern Family Home in Dorset, England
Pool House & Wine Cellar in Nashville, Tennessee by Beckwith Interiors
Pool House & Wine Cellar in Nashville, Tennessee by Beckwith Interiors
Desert House in Santa Fe, New Mexico
Desert House in Santa Fe, New Mexico
Contemporary Penthouse on Broadway in Manhattan
Contemporary Penthouse on Broadway in Manhattan

Post a Comment