Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

The Redcliffs House was completed in 2010 by the Christchurch based studio MAP Architects.

This contemporary residence has been designed to maximise the stunning views of the estuary, and over the beach, to the Kaikoura Ranges beyond.

Every room on the upper floor opens onto the large terrace. The pool is located on the lower level and is sheltered from the prevailing easterly winds.

This home is located in the Port Hills above Redcliffs, Christchurch, New Zealand.

Car Port, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

View, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Glass Walls, Car Port, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Entrance, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Terrace, View, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Terrace, Outdoor Dining, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Swimmng Pool, Amazing Views, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Terrace, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Living Space, Outdoor Dining, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Kitchen, Dining Space, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Contemporary Fireplace, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Stairs, Glass Wall, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Hall, Stairs, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Bathroom, Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects

Redcliffs House, Christchurch, New Zealand by MAP Architects:

“The home floats on a steeply sloping site in the Port Hills above Redcliffs, turning its back on the cold, easterly wind, but opening every room onto a generous deck and the view across the estuary, over the beach and to the Kaikoura Ranges beyond. The gallery provides space for the clients collection of original art, but is also the arrival point for visitors, with sight-lines from the main entrance into the living space and the view beyond.

The main entrance is marked by a lavastone clad blade wall. This axis leads through the wide gallery space into the kitchen / living / dining area and the view beyond. A small carport at the top of the site services a secondary entrance giving level access through a side door to a small laundry, future proofing the house for the ageing client, so she can bring in the shopping without having to worry about stairs. This sets up the second axis flowing from the laundry, into the wide gallery, past the living area a spare bedroom, bathroom and through to the master bedroom at an angle on the end. Stairs lead down from the gallery to the glass-walled carport and the swimming pool area below.

The plan of the home was dictated by the local climate and the topography of the site. The home ‘sits its bum’ on the highest point of the site and spans across to a concrete block bridgehead at the lower end. Integrated into the bridgehead is the main garage, which may be adapted into an art studio for the client, and beneath that the pool area. The building floats above its sloping site, providing a shaded landscaped space beneath.

The pool area at the base of the site is shaded from the prevailing easterly wind forming a great suntrap. The pool aligns to the view and appears to float above the city and the ever changing estuary.

Externally, the facade that buffets the easterly and southerly winds is clad in 3mm Corten steel panels, a low maintenance option for the client. Slot windows penetrate the Corten skin allowing view shafts to the west and east. South facing clerestory windows allow great natural light to the gallery. The red rust has been allowed to bleed into the raw finish concrete block base, accentuating the dynamic aspects of the cladding. The cladding system changes for the internal aspects of the house facing north, with a skin of glass and aluminium wrapping around the garapa timber deck.

The open aspect facing the view is largely glass, with aluminium cladding and garapa timber deck flooring that has weathered silver. The house is a response to its climatic context and topography, providing a sheltered, sunny and comfortable home.”

Photos By: Lisa Gane

Like
Share

You Might Also Like

Whidbey Island Cabin with Exceptional Views
Whidbey Island Cabin with Exceptional Views
Lane Cove River House in Sydney, Australia
Lane Cove River House in Sydney, Australia
Casa Kolonihagen in Stavanger, Norway by Tommie Wilhelmsen
Casa Kolonihagen in Stavanger, Norway by Tommie Wilhelmsen
Unique Treetop Home in Upstate New York
Unique Treetop Home in Upstate New York
Modern Home in Eugene, Oregon by Jordan Iverson Signature Homes
Modern Home in Eugene, Oregon by Jordan Iverson Signature Homes
Carmel Residence, California, by Dirk Denison Architects
Carmel Residence, California, by Dirk Denison Architects

Post a Comment