Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

The Northface House was completed in 2010 by the Oslo based studio Element Arkitekter AS. This contemporary cantilevered home enjoys magnificent views of a fjord.

The property was originally constructed in 1969, the bottom two stories have been remodelled, while the top story has been completely replaced with a lighter and more open construction.

The property is located in Stavanger, a city in the county of Rogaland, Norway.

Entrance, Garage, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Cantilevered Design, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

View, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Cantilevered Design, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Terrace View, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Evening, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Evening View, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Evening View, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Evening, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Amazing Views, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Glass Walls, Amazing Views, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Kitchen & Dining, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Wooden Staircase, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Staircase Detail, Northface House, Norway by Element Arkitekter AS

Northface House, Norway by Element Arkitekter AS:

“The existing house was built in 1969 as a twin to the neighbouring building. It did not function well to the demands of 2008-living, neither in the room sizes nor in their solutions, and it had generally a need for restoration work.

Element, together with the client, has come to a solution where mainly the bottom two stories are rehabilitated while the top story is replaced with a lighter and more open construction which opens up towards a grand view of the fjord. This is a big change from the earlier situation where it was necessary to go down a level to see the view.

The top volume is 3 meters cantilevered over the rest of the volumes and is pulled away from the road to make room for a larger sun deck towards the south and to let more light into the building. This deck is also thereby sheltered from the northern wind.

The architectural expression strengthens the qualities on the site and reflects its northern orientation. At the same time it respects the existing constructive principles.”

Photos courtesy of Element Arkitekter AS

Like
Share

You Might Also Like

Lucky Shophouse in Joo Chiat, Singapore by CHANG Architects
Lucky Shophouse in Joo Chiat, Singapore by CHANG Architects
Sophisticated Three-level Apartment in Amsterdam
Sophisticated Three-level Apartment in Amsterdam
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
Warm and Inviting Entertainment Space: Acoustic Alchemy in Singapore
Crabill Modern, North Carolina by Tonic Design
Crabill Modern, North Carolina by Tonic Design
Black on White House in Wenzenbach, Germany by Fabi Architekten
Black on White House in Wenzenbach, Germany by Fabi Architekten
Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York
Superb Townhouse Renovation in Gramercy Park, New York

Post a Comment