Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

The Brouwersgracht apartment was completed in 2008 by the Amsterdam based studios CUBE and SOLUZ. This 2,153 square foot contemporary apartment is located on the first floor of a historic warehouse on the Brouwersgracht Canal, Amsterdam, Netherlands.

Open Plan, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Open Plan living, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Living Space, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Living Space & Kitchen, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Dining, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Dining, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Dining, Lighting, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Kitchen, Dining, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Hall, Bookshelf, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Hall, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

White Brick Wall, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

White Brick Wall, Bathroom, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Bathroom, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Bathroom, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Bathroom, Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ

Brouwersgracht Apartment, Amsterdam by CUBE and SOLUZ Architecten:

“This distinctive loft is located on the first floor of a historic warehouse and monument on the Brouwersgracht in the centre of Amsterdam. The apartment is designed by Remco Wilcke of CUBE architecten and his partner Marloes van Heteren of SOLUZ.

When they found the monument it was still in use as a warehouse, as two separate long and dark rooms of 100m2 each. They bought the place and hoped the council would let them change the status to ‘dwelling’, which they did after all the plans were submitted. In 2008 the old warehouse has been completely transformed to a 200m2 luxury loft.

The wall between the two rooms has been opened up, and in the architecture a contrast has been sought between preserving the historic beams and floors, and minimalistic new additions. The new additions such as kitchen and bathroom would be clearly identifiable as such in terms of materiality and form.

In the deep and relatively low space is letting daylight in very important, therefore an open floor plan is chosen. The open floor plan also fits the idea of the autonomous designed additions to the ancient monument.

The bathroom is the central element in the house situated at the intersection of public and private. The rounded translucent bathroom-wall consists of nearly 1000 very special glass blocks and acts as a subtle light-object at night.”

Photos By: CUBE Architecten

Like
Share

You Might Also Like

Eco-Friendly Lakeside Home in Winter Haven, Florida
Eco-Friendly Lakeside Home in Winter Haven, Florida
S11 House in Selangor, Malaysia by ArchiCentre
S11 House in Selangor, Malaysia by ArchiCentre
The Pierre on San Juan Island by Olson Kundig Architects
The Pierre on San Juan Island by Olson Kundig Architects
Lakeside Home in Kaleden, British Columbia
Lakeside Home in Kaleden, British Columbia
Stunning Contemporary Home Near Knysna, South Africa
Stunning Contemporary Home Near Knysna, South Africa
House for Gudrun in Mellau, Austria
House for Gudrun in Mellau, Austria

Post a Comment