Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

The Cloud House was completed in 2012 by the Victoria based studio McBride Charles Ryan. The project involved the renovation and extension of a double-fronted Edwardian home, located in Fitzroy North, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia.

Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Pool, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Pool, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Lights in the Evening, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Pool, Lights in the Evening, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Lights in the Evening, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Entrance, Flowery Carpet, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Dining & Kitchen, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Kitchen, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Hall & Kitchen, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Dining & Kitchen, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Dining, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

Arial Photo, Cloud House, Melbourne by McBride Charles Ryan

McBride Charles Ryan have completed the Cloud House in Melbourne, Australia.
Cloud House by McBride Charles Ryan:

“The Cloud House is an addition and renovation to a double-fronted Edwardian house in Fitzroy North. Over the course of close to a century, this house has received several additions and modifications.

McBride Charles Ryan’s work for the house is designed in three parts. This allows for a sequence of distinct and unexpected episodes, with glimpses previewing oncoming spaces and experiences as you move through the home.

The street facade has been left to demonstrate the clients’ respect for the evolution of the character of the area and the modest street alteration belies the extent of the comprehensive internal renovation work. The spaces within the original structure are largely white in colour, united by exotic floral hallway carpet. This journey through the space is followed by encountering a disintegrated red-coloured ‘box’. This is the kitchen, at the heart of the property, which acts as a bridge linking the major spaces. A cloud-shaped extrusion is the unexpected final space. Following the form of a child-like impression of a cloud it is a playful addition where family and friends can eat and have fun surrounded by the curved form.

The new living addition faces due south while allowing controlled north sun into the living area and providing effective cross ventilation. The form of the ‘cloud’ conforms to setback regulations without appearing obviously determined by them. The extrusion creates a dramatic interior language where walls merge seamlessly with the floor and ceiling. The craftsmanship is remarkable throughout; it has a sense of care one typically associates with the work of a cooper or wheelwright. While the geometry is playful, the extrusion is essentially a contemporary barrel vault. It is our hope that this cloud has a ‘silver lining’.”

Photos By: John Gollings

Like
Share

You Might Also Like

Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction
Chiles Residence in Raleigh, North Carolina by Tonic Design + Construction
Contemporary Home with Spectacular Views in the Sonoma Valley, California
Contemporary Home with Spectacular Views in the Sonoma Valley, California
Modern and Rustic Home in Boulder, Colorado
Modern and Rustic Home in Boulder, Colorado
Ninety7 @ Siglap Road House by Aamer Architects
Ninety7 @ Siglap Road House by Aamer Architects
Experimental Bioclimatic House in Granadilla, Tenerife
Experimental Bioclimatic House in Granadilla, Tenerife
Stunning Home Situated Above Palillos Beach, Peru
Stunning Home Situated Above Palillos Beach, Peru

Post a Comment