Elysium 176, Queensland, Australia by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

The Elysium 176 project was completed in 2008 by the Brisbane based studio Richard Kirk Architect. This 3,280 square foot contemporary home is part of a luxury residential development, located in Noosa, Sunshine Coast, Queensland, Australia.

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Terrace, Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Terrace, Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect

Elysium 176 by Richard Kirk Architect:

“Richard Kirk Architect was one of several architects invited in 2005 to participate in the Elysium development which is an ambitious 189 lot boutique housing sub-division on a site to the west of the centre of Noosa on the Sunshine Coast. Elysium initially adopted architecture as the key driver for the amenity and quality of the environment for the entire development.

Lot 176 is the first of the series and is in effect a prototype using the same materials, construction, and spatial ideas as a shared palette.

The carved interior volume provides an internal focus visually and functionally. The inside and outside are united by seamless transitions and the consistent use of a restrained palette of materials. Materials are generally timbers left to weather naturally, zinc, and self- finished oxide renders which will improve their appearance with time, allowing the houses to merge with the landscape with an overall desire for applied finishes to be kept to a minimum.

The organisational strategy was delivered by the topography which allowed the garaging of cars to occur below grade with the living spaces on the ground and sleeping spaces placed above. The removal of the garage spaces from the main living level allowed the main living spaces to link visually and physical along the long axis of the rectangular site and allowed the living spaces to be treated as a field of connected spaces and rooms whilst the bedrooms on the next level are conceived as nests floating above. The careful screening allows the opening of the building without compromising security or privacy from the adjacent dwellings.”

Photos By: Scott Burrows

Like
Share

You Might Also Like

Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Modern Bungalow in Bento Gonçalves, Brazil
Modern Bungalow in Bento Gonçalves, Brazil
Imposing Modern Home in Quinta do Lago, Portugal
Imposing Modern Home in Quinta do Lago, Portugal
Nest & Cave House in Opatija, Croatia
Nest & Cave House in Opatija, Croatia
Oceanfront Residence with Stunning Coastal Views in Connecticut
Oceanfront Residence with Stunning Coastal Views in Connecticut
Montecito Residence by Barton Myers Associates
Montecito Residence by Barton Myers Associates

Post a Comment