House in Iporanga, Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

The house in Iporanga was completed by the São Paulo based studio Nitsche Arquitetos Associados. This two story contemporary home is located in Iporanga, a municipality in the state of São Paulo, Brazil.

Staircase, House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

Terrace, House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

Dining Space, House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

Kitchen & Dining, House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

Kitchen, House in Iporanga,Brazil by Nitsche Arquitetos Associados

House in Iporanga by Nitsche Arquitetos Associados:

“Iporanga House is located in Iporanga a condominium for summer houses on Sao Paulo’s coast, approximately 120km east form the capital. This condo is inside a very well preserved and protected area of the original Atlantic Rainforest. The exuberance of this native forest has taken the client to demand a house that occupied the minimum as possible of the ground (lot) surface. But at the same time he wanted it to be large and comfortable, and asked for 5 suites, one for the couple, one for each of his 3 suns and one for guests, which demanded not less the 400m2 to be built.

So we decided to split the program in 3 levels: a suspended volume, wood structured for the 5 suites, so they would be on the trees´ crown/top; a plan, the concrete slab elevated from the ground to support all of the program social activities, living, dining room the kitchen and the swimming pool; and underneath it, on ground level there is a small enclosed area for services. A small accommodation for a house keeper couple, a laundry and a deposit.

The wood frame volume is the “private” part of the house, therefore on the street side it is enclosed by opaque boards (made of wood and covered on both faces with a cement sled), glass panels along with a nylon curtain, and on the forest side, aluminium sliding doors opening the rooms to a common veranda.

This volume creates a shadow on the slab, and we used that shadow for the social area. This “middle” floor is almost an open space, protected on all sides by transparent temperate glass sliding panels, so the forest can be seen at all times. The intention was to minimize the difference between inner and outside space, making it work all as one integration area.

The structural concept of the house was inspired by small brook bridges typical from this litoraneal area. Rising from the foundation in humid soil, concrete columns support the Steel beans which support the wood frame. We tried to make the construction an assembling of parts more than an in loco process, concerning less waste at the building site, more agility and proper use of industrialized materials.”

Photos By: Nelson Kon
Like
Share

Get Updates - Enter your email to receive FREE blog updates

* indicates required

You Might Also Like

Villa SSK Overlooking Tokyo Bay in Chiba, Japan
Villa SSK Overlooking Tokyo Bay in Chiba, Japan
Luxurious Apartment Overlooking the Hudson River in Manhattan
Luxurious Apartment Overlooking the Hudson River in Manhattan
Modern Renovation in Fitzroy North, Australia
Modern Renovation in Fitzroy North, Australia
Brooklyn Penthouse with Panoramic Views
Brooklyn Penthouse with Panoramic Views
DPR Residence, New York by Method Design Architecture
DPR Residence, New York by Method Design Architecture
Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows
Twin Peaks House in Hawthorn, Australia by Jackson Clements Burrows

Post a Comment