Ochre Barn Project by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

The Ochre Barn project was completed in 2010 by the London based studio, Carl Turner Architects. The once derelict Norfolk barn has been transformed into a 4,779 square foot family home.

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Bedroom

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

Ochre Barn by Carl Turner Architects

“This is a project instigated by Carl Turner Architects from the outset. We both designed and built this project. This process of as allowed us scope to experiment, learn and test ideas.

The conversion of this once derelict Norfolk barn creates a series of spaces intended as part home, part meeting place, with the capacity to accommodate working, thinking and making.

We have treated the existing building exterior as if it were listed, and inserted a new lining to the interior. Doors and windows have been set back to this line to emphasise the wall thickness and expose the beautiful bull nose brick details. The roof tiles have been re-claimed.

The interior has been left open where possible, and we have treated the interior as a landscape; cellular spaces have been treated as buildings within buildings. These over-scaled furniture pieces and ‘pods’ create spaces between at a more intimate scale.

The main threshing barn forms the main public areas of the building; the longer wing forms a sequence of bedrooms and bathrooms.

Materials and Construction:

Internally materials chosen are industrial; power floated concrete, re-claimed pitch pine boards and OSB. The OSB is analogous to straw bales.

Externally, materials are re-claimed to match existing, with door frames stained Ebony. The building was stripped back to a simple brick shell. Roof coverings were removed and set aside. The timber roof structures were restored and reinforced where necessary. The roofs were insulated and the tiles reinstated.

The dirt floors were excavated, insulated and laid in polished concrete.

There were no existing services on site.

The entire interior has been bespoke made.

Timing and Programme:

Due to the size and complexity of the project, in relation to the limited budget, we have had to work over an extended period of 5 years to reduce costs. Much of the project is self-built.

Budget:

We had a limited budget of £300,000, and at 444sqm this equates to £676 per square metre. This low figure has been supplemented by the ‘free’ labour we have supplied. Thus we have had to be creative about finishes and have sought to create bespoke solutions from cheap industrial materials and products. We feel this approach is in keeping with the architecture.”

Photos By: Damian Russel, Tim Croker, Ioana Marinescu, Jeremy Phillips
Source: HomeDSGN

Like
Share

You Might Also Like

The 24 House in Dunsborough, Australia
The 24 House in Dunsborough, Australia
Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Hanging Home in Naxxar, Malta by Chris Briffa Architects
Sneeoosh Cabin, Washington by Zeroplus Architects
Sneeoosh Cabin, Washington by Zeroplus Architects
Old Farm House Renovation and Expansion in Burgenland, Austria
Old Farm House Renovation and Expansion in Burgenland, Austria
Former Monastery Loft, Como, Italy by JM Architecture
Former Monastery Loft, Como, Italy by JM Architecture
Vacation Home with Amazing Inlet Views in Washington
Vacation Home with Amazing Inlet Views in Washington

Post a Comment